TİFLİS (AA) - Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, ülkesinin Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesinin 97'nci yılı dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, toplumun birleşmesiyle Gürcistan'da toprak bütünlüğünün sağlanacağını belirtti.

Margvelaşvili, Gori kentinde, "Özgürlükten Bağımsızlığa Cumhuriyetin 100. Yılı" adlı kampanya çerçevesinde, Gori Devlet Üniversitesinde düzenlenen programda bir konuşma yaptı.

Sovyetler Birliği'nin 1921'de Gürcistan'ı işgal ettiğini hatırlatan Giorgi Margvelaşvili, bu dönemin ülke tarihinin en zor zamanlarından biri olduğunu kaydetti.

Margvelaşvili, ülkesinin mutlaka toprak bütünlüğüne kavuşacağına inandığını kaydederek, "Düşmanımız Gürcistan'ın birliği ve çeşitliliğine zarar verdi ama kimse şüphe etmesin ki biz kuvvet ve asker gücüyle değil, toplumun birleştirilmesiyle toprak bütünlüğümüzü sağlayacağız." dedi.

Rusya'nın asıl amacının Gürcistan'da toplumsal ayrımcılık yapmak olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, halkın Abhazya ve Güney Osetyalı kardeşleriyle olan tarihi bağlarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

- Gürcistan'ın bir kısmı hala işgal altında

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Gürcistan bağımsız ve demokratik bir ülkedir ama onun bir kısmı hala işgal altında. Biz buna hiçbir zaman alışamayız ve ülkemizin toprak bütünlüğünün sağlanması için tüm barış yollarını kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesinin 97'nci yılı dolayısıyla Gürcistan'da bayraklar yarıya indirildi, ülke genelinde ise çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Gürcistan, 26 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan ettikten 3 yıl sonra 1921'de Kızıl Ordu tarafından işgal edilmişti. Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecine girmesiyle Gürcistan, 1991 yılında yeniden bağımsızlığını kazandı.