İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Beşiktaş bölgesindeki trafiğin rahatlatılması amacıyla yapımına başlanan ve koruma kurullarından alınan onay sonrasında meclise gelen Dolmabahçe-Levazım Tüneli Projesi'nin imar planlarının görüşülmesi sırasında, Maçka Parkı'ndaki ağaçların zarar görüp görmeyeceğine ilişkin tartışma yaşandı.

Belediyenin Saraçhane'deki yerleşkesinde gerçekleşen meclis toplantısında, Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünel Projesi'nin İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda onaylanan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı (KANİP) ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları (KAUİP) ele alındı.

Daha önce meclis gündemine gelen ve onay alan ancak tünelin geçeceği güzergahta kültür varlıklarının olması nedeniyle yeniden gündeme alınan planda, "Beşiktaş Maçka Demokrasi Parkı'nın proje imalatı bittikten sonra meri imar planı fonksiyonu ve sınırları korunacaktır" denilmesine rağmen toplantıda madde üzerine görüşmelere geçilirken CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, bölgede "ağaç katliamı" yapılacağını savundu.

Sağlam, tünel güzergahındaki Maçka Demokrasi Parkı'nda insanların eylem yaptığını hatırlatarak, "Tünel çalışmasının başlaması dolayısıyla orada insanlar bir eylemde bulunuyorlar. Bu eylemin gerekçesi iktidar partisinin belediye başkanlarına olan güvensizliği gösteriyor. Şimdi bunu açıklayın. Tereddütleri giderin." dedi.

Bunun üzerine söz alan Ulaştırma ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter, söz konusu güzergahın İstanbul'un ana akslarından biri ve Taksim-Kabataş'ı Kuzey Marmara'ya bağlayacak tüneller silsilesinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Yapılacak tünelin çift yönlü 7,8 kilometre uzunluğunda olacağını belirten Yeter, tünelin ağzında yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik alanda toplam 85 ağacın başka yere taşınacağını dile getirdi.

Çalışmalar bittikten sonra söz konusu yerin yeniden ağaçlandırılıp yeşil hale getirileceğini aktaran Yeter, "Dolayısıyla burada herhangi bir ağaç katli söz konusu değildir. Arkadaşlarımız bu konuda çok hassas çalışıyorlar." dedi.

- "Çevre hassasiyeti gösterilerek hızla yürütülüyor"

Komisyon Başkanı Yeter'in ardından bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan ise "Maçka Parkı çıkartılan yaygaraya karşı birkaç cümle kullanmak istiyorum. Bazı insanlar vardır, gözleri vardır görmez, kulakları vardır duymaz, dilleri var ama gerçekleri söylemez. Dolmabahçe-Levazım Tüneli Projesi, koruma kurulların onayıyla çevre hassasiyeti gösterilerek hızla yürütülüyor." diye konuştu.

Tünelin İstanbul ulaşımı açısından önemli bir proje olduğunu vurgulayan Başalan, "Taksim, Kabataş ve Kağıthane yönünden gelen araçlar Zincirlikuyu, Levent, Etiler ve Ortaköy yönüne kesintisiz bir şekilde ulaşabilecek. Böylece, Dolmabahçe-Levazım arasında 70 dakikayı bulan yolculuk süresi 5 dakikaya inecek. Tünel, Piyalepaşa-Dolmabahçe Tüneli çıkışından başlayarak, Ortaköy Vadisi'nde son bulacak." diye konuştu.

Dolmabahçe Levazım Tüneli Projesi'nin ilgili koruma kurullarının onayını aldığını anımsatan Başalan, şunları kaydetti:

"Tünel projesi tamamlandığında; Taksim ve Kabataş yönünden gelen araçlar, Beşiktaş Meydanı, Çırağan Caddesi, Yıldız Yokuşu ve Esentepe trafiğine girmeden Zincirlikuyu-Ortaköy yönüne kesintisiz bir şekilde ulaşabilecekler. Bu sayede, Beşiktaş ve bölgesindeki trafiğin önemli ölçüde rahatlaması amaçlanıyor. İki tüp olarak inşa edilecek tünelin toplam uzunluğu 7 bin 800 metre olacak. Bu bölgede yapılacak çalışmalarda yeşil alan hassasiyetine azami derecede özen gösterilecektir. Çalışmalar ilk etapta Maçka Parkı'nın sadece 3 bin 500 metrekarelik bölümünde başlayacak buradan sökülecek ağaçlar Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı'na dikilecek. Park dışında ise 91 ağaç başka bölgelere nakledilecek. Sonra bu alan ağaçlandırılacaktır."

Başalan'dan sonra tekrar söz alan CHP'li Hakkı Sağlam da "ağaç katliamları" konusunda iktidar partisinin sabıkalı olduğunu öne sürerek Gezi Parkı ve Beyoğlu Evlendirme Dairesi önündeki ağaçları örnek verdi.

Sağlam'ın bu sözleri üzerine AK Partili Meclis üyeleri, sıralara vurarak tepki gösterdi. Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yardımcısı Faruk Aydın da birilerinin yaygara yaptığını söyledi.

Aydın, "Biz yaygara derken, kimlerin yaygara çıkardığını, kimleri haklı taleplerle protestoda bulunduğunu biliyoruz. Gezi olayına gelince bunun ne olduğunu cümle alem biliyor. Ama Hakkı Bey hala anlamamış, anlamamakta da ısrar ediyor. Anlamasını da beklemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşma ve yaşanan tartışmanın ardından İBB Meclis Birinci Başkanvekili Ahmet Salamet, oylama geçti.

CHP'li üyelerin ret oyu verdiği Dolmabahçe-Levazım Tünel Projesi'nin Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı (KANİP) ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları (KAUİP) oy çokluğuyla kabul edilerek Meclis'ten geçti.