KAHİRE (AA) - Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Suriye'de Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da sivillere yönelik saldırıları "katliam, soykırım ve etnik temizlik" olarak nitelendirerek, kınadı.

İhvan Sözcüsü Talat Fehmi, yaptığı yazılı açıklamada, "İhvan, Doğu Guta'da Rus hava saldırılarının desteğiyle diktatör rejim tarafından gerçekleştirilen soykırım ve etnik temizlik operasyonlarını şiddetle kınıyor." ifadesini kullandı.

Doğu Guta'daki olaylar karşısında Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere dünyanın sessizliğini de kınayan Fehmi, adalet ve barış seven güçler, sivil toplum örgütleri ve insan hakları kuruluşlarından, Suriye halkına yönelik devam eden katliamları durdurmak için acilen harekete geçmelerini istedi.

- Ezher'den "insani trajediyi durdurun" çağrısı

Ezher'den yapılan açıklamada ise Doğu Guta'da yaşanan insani trajedinin durdurulması çağrısında bulunuldu.

İnsani yardım kuruluşları ve ilgili tüm tarafların, kuşatma altındaki insanların acı ve trajedisini bitirmeye, sivillerin hedef alınmasını sona erdirmeye ve gereksinimlerini karşılamaya çağrıldığı açıklamada, uluslararası toplumdan yıllardır süren ölüm ve yıkımları durdurmak için çabalarını yoğunlaştırması istendi.

- 3 günde 300 kişi öldü

Şam'ın doğusundaki bazı ilçe ve beldeleri içeren 104 kilometrekarelik Doğu Guta bölgesi, iç savaşın en büyük felaketine sahne oluyor. Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.

İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda hasta binlerce sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğunu çocuk veya ileri evre kanser hastaları oluşturuyor. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.

Bölgede son üç ayda 700, son 3 günde 300'den fazla sivil hayatını kaybetti.