ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), parti kongresinin 8 yıl aradan sonra 3-5 Mart tarihleri arasında yapılmasının önerildiği belirtildi.

KYB'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, parti kongresi tarihinin belirlenmesi için Başkanlık Konseyi ve Merkezi Kurul üyeleri, Süleymaniye kentindeki politbüro ofisinde bir araya geldi.

Açıklamada, toplantının KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul'un başkanlığında gerçekleştiği ve Merkezi Kurulun kongre tarihinin 3-5 Mart tarihleri arasında yapılmasını önerdiği belirtildi.

Merkezi Kurulun tarih önerisine ise Başkanlık Konseyinin 10 gün içerisinde yanıt vermesi gerektiği aktarıldı.

- KYB en son 8 yıl önce kongreye gitti

Suriye'nin başkenti Şam'da 1975 yılında kurulan KYB'ye, Celal Talabani hayatını kaybettiği 3 Ekim 2017 tarihine kadar genel sekreterlik yaptı.

Normal şartlarda 4 yılda bir yapılan parti kongresi en son 2 Haziran 2010'da düzenlenmişti. Talabani, Irak Cumhurbaşkanlığı görevindeyken başkent Bağdat'ta Aralık 2012'de ani bir şekilde rahatsızlanarak tedavi altına alınmıştı.

Talabani'nin ani rahatsızlığı nedeniyle KYB'nin 2014'teki olağan kongresi belirsiz bir tarihe ertelenmiş, partinin kurucusu Talabani hayatta olduğu sürece yeni bir genel sekreterin seçilmeyeceği bildirilmişti.

Bu süre zarfında parti içerisinde birçok tartışmalar ve ayrılıklar yaşanmış, Talabani ailesinin parti içerisindeki nüfuzu da artmaya başlamıştı. Bunun sonucunda, KYB 2'nci Genel Sekreteri Berhem Salih görevinden istifa etmişti.

Süleymaniye merkezli KYB'nin, 111 sandalyeli IKBY meclisinde 18 milletvekili bulunuyor. Aynı zamanda Talabani'nin küçük oğlu Kubat Talabani de IKBY Başbakan Yardımcılığı yapıyor.