ANKARA (AA) - Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) iş birliğiyle Çad, Mali, Moritanya, Nijer ve Senegal'de eş zamanlı yapılan "Atmaca kuşu" adlı operasyonda 500 kişinin insan tacirlerinin elinden kurtarıldığı bildirildi.

Interpol'ün internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, 6-10 Kasım tarihleri arasında Sahel bölgesinde bulunan Çad, Mali, Moritanya, Nijer ve Senegal'de yerel emniyet birimleri Interpol koordinasyonunda insan tacirlerine yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi.

Interpol'ün İnsan Kaçakçılığı birimi ile Abidjan ve Yaounde'deki yerel bürolarının koordinasyonuyla düzenlenen, "Atmaca kuşu" adlı operasyonda 236'sı çocuk toplam 500 kişi insan tacirlerinin elinden kurtarılırken, 40 şüpheli gözaltına alındı.

Şüpheliler, insan ticareti yapmak, zorla çalıştırmak ve çocuk istismarı suçlarından yargılanacak.

İnsan tacirlerinin kurbanları arasında Mali'de iş vaadiyle kandırılan 16 yaşındaki Nijeryalı bir kız çocuğu ve satılmak üzereyken kurtarılan 15 yaşında bir çocuk da bulunuyor.

Mali'nin başkenti Bamako'daki Interpol Ulusal Merkezi Bürosu'ndan Polis Müfettişi Yoro Traore, operasyonun bölgede faaliyet gösteren insan kaçakçılığı şebekelerini çökertmeye yardımcı olacağını söyledi.

CNN International geçen hafta, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntüler yayımlamış ve birkaç dakika içinde 12 göçmenin kişi başı 400 avroya yakın bir fiyatla satıldığını öne sürmüştü.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.