BAĞDAT (AA) - Irak Planlama Bakanı Selman el-Cumeyli, terör örgütü DEAŞ ile yaşanan çatışmalar nedeniyle 3 yılda 150 binden fazla konutun yıkıldığını açıkladı.

Cumeyli, yaptığı yazılı açıklamada, DEAŞ ile 2014 yılında başlayıp 2017'de sona eren askeri mücadele sırasında 150 binden fazla evin kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Cumeyli, yıkılan evlerin yeniden imarı ve onarımı için yaklaşık 15 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

DEAŞ'ın elindeki bölgelerin kurtarılmasının ardından Irak'ın yeniden imarının sürekli gündeme geldiğine dikkati çeken Cumeyli, terör örgütünün ülke genelinde sebep olduğu yıkımın ise yaklaşık 88 milyarlık bir bütçe gerektirdiğini aktardı.

Kuveyt'te, Şubat 2018'de yapılan "Irak'ın yeniden imarı" konferansında, Bağdat yönetimine yatırım, bankacılık kolaylığı ve bağış olmak üzere toplamda 30 milyar dolarlık bir yardım teklifi sunulmuştu.

Konferansa katılan Türkiye de ülkenin yeniden imarı için 5 milyar dolar kredi kolaylığı sağlayacağını açıklamıştı.

- DEAŞ'ın Irak'ı işgal etmesi

Irak'ın 2'nci büyük kenti Musul'u 10 Haziran 2014'te ele geçiren DEAŞ, kısa sürede ülkenin orta kesiminde yer alan Salahaddin ile en batısındaki Enbar vilayetinin tamamıyla Diyala ve Kerkük vilayetlerinin ise bir kısmını ele geçirmişti.

Ülke topraklarının üçte birini ele geçiren DEAŞ'ın yenilgiye uğratılıp Irak'tan atılması için 3 yıl süren çetin bir mücadeleye girildi.

Irak güvenlik güçleri tüm vilayetleri geri alabildi ancak, çatışmalar sırasında yaşanan patlamalar, intihar eylemleri, savaş uçaklarının terör hedeflerini vurması gibi nedenlerle Musul başta olmak üzere birçok kent harabeye döndü