ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında Irak cumhurbaşkanlığı için anlaşmazlık sürüyor.

KYB'nin eski IKBY başbakanlarından Berhem Salih'i cumhurbaşkanı adayı göstermesinin ardından gözler KDP’ye çevrildi.

KDP Politbüro Sözcüsü Mahmud Muhammed, yerel basına yaptığı açıklamada, KDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını, bunun partisinin hakkı olduğunu söyledi.

KYB ile ortak bir aday için görüştüklerini hatırlatan Mahmud, ancak söz konusu partinin tek taraflı olarak aday açıkladığını belirtti.

Dün KYB, Berhem Salih'in partinin cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyurmuştu.

Eski KYB Genel Sekreter Yadımcısı Berhem Salih, geçen yıl partiden ayrılarak "Demokrasi ve Adalet için Koalisyon" adlı yeni bir oluşum kurmuştu. Ancak Salih, cumhurbaşkanı adaylığı için resmi olarak KYB'ye başvuru yaparak kurucusu olduğu "Demokrasi ve Adalet için Koalisyon"dan ayrılmıştı.

Irak'ta cumhurbaşkanını Kürtler arasında belirleyen taraf 2005'ten bugüne KYB oldu ancak, Mesud Barzani liderliğindeki KDP de 12 Mayıs genel seçimlerinden bu yana cumhurbaşkanlığının her daim KYB'ye verileceğine ilişkin herhangi bir anlaşma yapılmadığını, bu sebeple kendi adaylarının da olabileceğini belirtiyor.

Irak meclisi, 25 Eylül'de yapılacak oturumda yeni cumhurbaşkanını seçecek.