RAMALLAH (AA) - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, Filistin devleti toprakları üzerinde herhangi bir İsrail egemenliğine izin vermeyeceklerini belirtti.

Ureykat, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'nın ilhakı konusunda ABD yönetimiyle görüştüğüne ilişkin haberlere işaret ederek, "Ne ABD ne de bir başkasını, müzakereleri bizim adımıza yürütmesi için görevlendirdik. Bu girişimin başarılı olmasına müsaade etmeyeceğiz. Filistinliler, Filistin devleti toprakları üzerinde herhangi bir İsrail egemenliğinin uygulanmasına izin vermeyecek." ifadelerini kullandı.

ABD-İsrail koordinasyonunun İsrail'in uluslararası hukuk ve BM kararlarına yönelik ihlallerini meşrulaştırmayı hedeflediğini ifade eden Ureykat, bu adımların, daimi ve adil bir barışın gerçekleştirilmesiyle ilgisinin olmadığını vurguladı.

Ureykat, İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etmesinin, Filistin halkını, kendi geleceğini özgürce belirleme ve bağımsızlık haklarından mahrum etmenin yanı sıra iki devletli çözümü sonlandırmak, İsrail'in halihazırda uyguladığı ırkçı politikasını güçlendirmek anlamına geldiğini belirtti.

- "Toprak hırsızlığı cesaretlendiriliyor"

Son gelişmenin, ABD'nin İsrail'in sömürgeci planlarına ortak olduğunu ve İsrail'in ABD yönetimiyle koordinasyon içinde tek taraflı karar aldığını teyit ettiğini aktaran Ureykat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Üç aydan kısa bir sürede, İsrail'in ABD'nin dikteleri ile uluslararası kanunları ihlal etmesini meşrulaştırması kapsamında üç girişim ortaya çıktı. İlki, Kudüs'ün müzakere masasından çıkarılmasıydı. İkincisi, Filistinli mülteciler meselesinin sonlandırılmasıydı. Şimdi de, Filistin topraklarının İsrail'e ilhakının kabulüyle toprak hırsızlığı cesaretlendiriliyor."

Ureykat, Filistin'in, savaş suçlarına dayanan talimatlara göre değil, uluslararası kanunlara göre yürütülen müzakereyi kabul ettiğini belirtti.

İsrail Başbakanlık Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun, işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak ederek "tam egemenlik" sağlama konusunda ABD yönetimi ile görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edilmiş, Beyaz Saray ise söz konusu iddiaları yalanlamıştı.

Netanyahu'nun lideri olduğu Likud Partisi Merkez Komitesi, işgal altındaki Filistin toprağı olan Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin İsrail'e ilhak edilmesini öngören yasa tasarısını 1 Ocak 2018'de onaylamıştı.