NABLUS (AA) - İsrail'in şehit ettiği Filistinlilerin cenazelerini alıkoyması işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Batı Şeria'nın Nablus, Tulkerm, Kalkilya, Cenin, Tubas, Salfit, Beytullahim, El-Halil ve Eriha şehirlerinde bir araya gelen çok sayıda Filistinli, İsrail'den yakınlarının naaşlarını teslim etmesini istedi.

Gösterilerde, İsrail'in dondurucularda tuttuğu ya da "rakamlar mezarlığı" olarak bilinen yere defnettiği yakınlarının fotoğraflarını taşıyan Filistinliler, insan hakları örgütleri, Filistin hükümeti ve uluslararası toplumdan naaşların ailelere iade edilmesini ve İslam hukukuna uygun olarak defnedilmesine izin verilmesini istedi.

Kudüs Hukuki Destek Merkezi Sözcüsü Sahir Sarsur, Nablus'ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in son onayladığı yasanın, "ırkçı ve uluslararası hukuka aykırı" olduğunu belirterek, "İsrail, 253'ten fazla Filistinlinin naaşını rakamlar mezarlığında, 19'unu dondurucularda tutuyor. Ayrıca 67'den fazlası 1967'den beri kayıp." dedi.

Tulkerm'deki gösteriye katılan "Şehitlerin Naaşlarını Geri Alma Kampanyası" sözcüsü Selva Hamad da İsrail'in naaşlarını alıkoyduğu şehitlerin unutulmayacağını ifade etti.

İsrail hedeflerine yönelik operasyon düzenledikleri iddiasıyla şehit edilen Filistinlilerin naaşlarının teslimine ilişkin kısıtlamalar getiren yasa tasarısı, İsrail meclisi Knesset'te bu ay başında onaylanmıştı.

İsrail ordusu, askerlerine saldırı girişiminde bulundukları gerekçesiyle ateş açarak öldürdüğü bazı Filistinlilerin cenazelerini alıkoyuyor. İsrail hedeflerine yönelik saldırılara katıldığı iddia edilen yüzlerce Filistinlinin cenazesi de ismi yazılmaksızın numaralandırılıp "rakamlar mezarlığı" adı verilen yerlere defnediliyor.