KUDÜS (AA) – Aralarında yabancı aktivistlerin de bulunduğu yüzlerce Filistinli, İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer'i yıkma ve sakinlerini zorunlu göçe tabi tutma kararını protesto etti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün kırsalında, Filistinli bedevilerin yaşadığı Han el-Ahmer bölgesinde kılınan cuma namazı sonrası, aralarında yabancı aktivistlerin de bulunduğu Filistinler, İsrail güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri altında İsrail’in Han el-Ahmer ve Filistin’e yönelik uygulamalarını protesto etti.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Eriha kenti ile Kudüs’ü birbirine bağlayan otobana çıkan yola doğru yürüyüşe geçen göstericiler, tekbir ve sloganlarla İsrail’e tepki gösterdi.

Gösteride bulunan Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs Valisi Adnan Gays AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünkü mesajlarının başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin’in kurulması talebine ve topraklarını savunma hakkına vurgu yapmak olduğunu söyledi.

Kudüs Valisi Gays, Filistinlilerin İsrail’e karşı mücadelelerini sürdüreceklerine vurgu yaparak, “Belki de Ortadoğu’nun en güçlü askeri kabiliyetine sahip bu işgal rejimi, halkımızın direniş iradesini kıramayacaktır. Çıplak sinelerimizle ve yenilmez irademizle mücadeleye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

- “Han el-Ahmer’in yıkılması savaş suçudur”

Avrupa Parlamentosu (AP) Filistin İle İlişkiler Komitesi (DPAL) Heyeti Başkanı Neoklis Sylikiotis de dün yaptığı açıklamada, İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan “Han el-Ahmer'i yıkması, sakinlerini zorunlu göçe tabi tutması, 4. Cenevre Sözleşmesi’nin tehlikeli bir ihlali ve savaş suçu sayılır.” ifadelerini kullanmıştı.

AB’nin iki devletli çözümü desteklediğini, Yahudi yerleşim birimlerinin yasa dışı ve barış sürecinin önündeki bir engel olduğunu defalarca tekrarladığını hatırlatan Sylikiotis şunları kaydetmişti:

"İsrailli yetkililer tarafından verilen bu yıkım emri ile benzeri emirlerin tek hedefi, İsrail’in Batı Şeria’yı bölme ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı kararında belirtildiği gibi yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini genişletme politikasını uygulamaktır.”

AP, geçen hafta, Han el-Ahmer Bedevi köyünün yıkılmasına izin veren İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararına karşı çıkan bir kararı kabul etmiş ve bölge sakinlerinin evlerini muhafaza etmesini sağlamak için AB’ye derhal müdahale çağrısı yapmıştı.

- Yıkım kararıyla gündeme gelen Han el-Ahmer

İsrail Yüksek Mahkemesi, mayıs ayında Han el-Ahmer bölgesinde yaklaşık 190 Filistinlinin yaşadığı derme çatma barakalar ile bölgedeki başka yerlerden gelen 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yıkılmasına karar vermişti.

Mahkemenin kararının ardından temmuz ayı başında İsrail polisi eşliğinde bölgeye gelen yıkım ekibi, Filistin'in farklı yerlerinden gönüllüler ve bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı.

Hem uluslararası camiadan gelen tepkiler hem de Filistinlilerin direnişi sebebiyle İsrail güçleri yıkımı gerçekleştirememiş, İsrail mahkemesi de bölge sakinlerinin başvurusu üzerine yıkım kararını askıya almıştı.

İsrail Yüksek Mahkemesi 5 Eylül'de de Han el-Ahmer'deki yıkım kararına yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımların başlatılmasına hükmetmişti.