İZMİR (AA) - İzmir'de, 2008'de gerçekleştirilen ''Yengeç 1 ve 2'' operasyonlarının ardından 15'i avukat 44 sanık hakkında ''rüşvet aldıkları ve rüşvete aracılık ettikleri'' iddiasıyla açılan davada karar verildi.

11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada bazı tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.

İddia makamı, suçu işledikleri sabit olmadığı kanaatine varılarak sanıkların tüm suçlardan beraatine karar verilmesi yönünde esasa ilişkin değerlendirmesini sundu.

Sanık avukatları, iddia makamının değerlendirmesine katıldıklarını belirterek soruşturma aşamasında görevli emniyet mensubu, savcı ve hakimlerin çoğunun FETÖ/PDY soruşturmalarında meslekten ihraç edilerek tutuklandıklarını ve yargılamalarının devam ettiğini ileri sürdü.

Soruşturmanın gerçek kişilerle alakası olmayan sahte bir ihbar mektubuyla başladığını savunan avukatlar, 10 yıldır süregelen yargılama sonunda haklarında suçu işlediklerine ilişkin somut herhangi bir delil elde edilemeyen müvekkillerinin beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, aralarında Mehmet Korkut, Özgür Değirmenci, Metin İnan, Murat Çakar ve Bayram Özcan'ın bulunduğu 15'i avukat 42 sanığın suçun sabit olmamasını gerekçe göstererek beraatine karar verdi.

Heyet, yargılama aşamasında hayatını kaybeden iki sanığın da dosyasının düşürülmesini kararlaştırdı.

- Operasyon

Tefecilik ve organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan V.O.Ç'nin serbest bırakılmasının ardından, 2008'de başlatılan "Yengeç" kod adlı operasyonda, eski İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut ile 8 avukatın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmıştı. Rüşvet karşılığı V.O.Ç'nin serbest bırakılmasını sağladıkları ve aracılık ettikleri iddiasıyla yakalanan zanlılardan, mahkeme başkanıyla birlikte 7 kişi tutuklanmıştı.

İlk operasyonun ardından aynı konuyla bağlantılı olarak özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla başlatılan ''Yengeç-2'' adlı operasyonda da 14 avukatın da bulunduğu 17 kişi gözaltına alınmıştı.

Emekli hakimler Korkut, Erdem Yandımata ve halen görevde olan iki hakim hakkında, Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından beraat kararı verilmişti.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca hazırlanan iddianamede, 44 sanığın, "rüşvet, irtikap, suç işleme amacıyla örgüt kurma ve üye olma, nitelikli dolandırıcılık ve yargı görevini etkileme" gibi suçlardan 19 ile 119 yıl arasında değişen sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.