ANKARA (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, vatandaşların hak arama kültürünü yaygınlaştırmayı, kamunun hizmet standartlarını yükseltmeyi, iyi yönetimin oluşmasında idareye yol göstermeyi ve kamuda şeffaflığı sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Malkoç, Kamu Denetçisi Hüseyin Yürük ile Genel Sekreter İbrahim Kılınç Nijer'de birtakım temaslarda bulundu.

Beraberindeki heyetle Nijer Başbakanı Brigi Rafini, Nijer Ulusal Meclisi Başkanı Ousseini Tinni, Türkiye'nin Niamey Büyükelçisi Hüseyin Özdemir ve Nijer Ombudsmanı Ali Sırfi Maiga'yı ziyaret eden Malkoç, Türk ve Nijer halkı arasındaki dostluğu vurguladı.

Ombudsmanlık kurumlarının aynı zamanda birer insan hakkı savunucusu olduğunu belirten Malkoç, bu kurumlar arasındaki iş birliğinin artması gerektiğini söyledi.

Malkoç, Nijer ile Türkiye arasında tarihi, köklü ve manevi bağlar olduğunu, Nijer Ombudsmanlık Kurumu ile bütün uluslararası toplantılarda birlikte hareket etme imkanı bulduklarını kaydederek, iki ülkenin insan hakları ihlallerinde de birlikte faaliyet göstereceklerini dile getirdi.

Başdenetçi Malkoç, amaçlarının vatandaşların hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, kamunun hizmet standartlarını yükseltmek, iyi yönetimin oluşmasında idareye yol göstermek ve kamuda şeffaflığı sağlamak olduğunu vurguladı.

- "İlişkiler 16. yüzyıla dayanıyor"

Nijer Ombudsmanı Maiga da iki ülke ilişkilerinin 16. yüzyıla dayandığını, Türkiye'nin Nijer'in bağımsızlığını 1960 yılında ilk kabul eden ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin son dönemlerde sahra altı Afrika ülkelerdeki temsilcilik sayısını 3 katına çıkarmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Maiga, şunları kaydetti:

"Türkiye ile olan ilişkilerimizi çok geniş alanlarda gerçekleştiriyoruz. Bunlara örnek verecek olursak, sağlık hizmetleri, atık, arıtma su, eğitim, sivil havacılık, okulların yapılması, savunmasız kırılgan durumda olan insanların korunması, muhafaza edilmesi ve öğrencilere burs verilmesi ve bunun dışında kırsal bölgeler için ambulans alınması, tarım faaliyetleri, sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi alanlarda iş birliğimiz mevcuttur."

Ombudsmanlık kurumlarının toplumsal huzurun ve istikrarın sağlanmasında, hukuk devletinin tesis edilmesinde önemli rol üstlendiğini belirten Maiga, "Bu şekilde idare ve idare edilenler arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için ombudsmanlık kurumu hayata geçmiş. Şu an itibarıyla çok sayıda ülke bu müesseseyi benimsemiş bulunmaktadır." diye konuştu.

Görüşmelerin ardından Malkoç ve beraberindeki heyet,, Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi, Türkiye Maarif Vakfı Nijer-Türk Dostluk Okulları ve TİKA tarafından inşa edilen yatılı kız-erkek lisesi şantiyesini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.