ASTANA (AA) - Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek, sanayileşme projesi çerçevesinde bu yıl 1 trilyon tengelik 150 projenin hayata geçirileceğini söyledi.

Kasımbek, Kazmedia binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yatırım çekmenin sanayileşme çerçevesindeki önemli projelerden olduğunu belirterek, “Ülkemizin yatırım politikası yatırımcılar için en konforlu koşulları oluşturmaya yöneliktir.” dedi.

Kasımbek, ülkesinin yatırım politikasının yatırımcılar için konforlu koşullar oluşturmaya yönelik olduğuna da vurgu yaptı.

Son 8 yılda sanayileşme projeleri çerçevesinde imalat sektörüne 20 milyar dolar doğrudan yatırım yapıldığını aktaran Kasımbek, geçen yıl bu sektöre yapılan doğrudan yatırımın yüzde 24 arttığını söyledi.

Bakan Kasımbek, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile iş birliği sayesinde geçen yıl Kazakistan’ın OECD’nin Yatırım Komitesine üye olduğunu ve Uluslararası Yatırımlar ve Çok Uluslu Şirketler Deklarasyonu'nu kabul ettiğine işaret ederek, “Bu yatırım ortamı ve hukuki çerçeve örgüt tarafından desteklenirken uluslararası taleplere uygun olduğu anlamına da geliyor.” yorumunu yaptı.

Büyük yatırımcı şirketlerle yatırım projelerini uygulamaya devam edeceklerini kaydeden Kasımbek, “Bu bağlamda ana yatırımcı konumunda yer alan Türkiye, Çin, Rusya ve diğer ülkelerle imzaladığımız yol haritaları var." ifadelerini kullandı.

Kasımbek, Kazakistan’ın büyük ihracatçı ülkeler arasında 53. sırada yer aldığına dikkati çekerek, “Ülkemizde üretilen ürünler 122 ülkeye ihraç ediliyor.” şeklinde konuştu.

Kasımbek, geçen yıl sanayileşme projesi çerçevesinde 1,5 trilyon tengelik 120 projenin hayata geçirildiğini kaydederek, “Bu yıl 1 trilyon tengelik 150 projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.” dedi