BİŞKEK (AA) - Kırgızistan Çocuk Hakları Savunucuları Birliği Başkanı Nazgül Turdubekova, ülkede 18 yaş altı evlilik oranının ortalama yüzde 12 olduğunu belirtti.

Çocuk Hakları Savunucuları Birliğinin organize ettiği çocuk yaşta evliliklere dikkati çekmek için "Çocuk evlilikleri" konulu toplantı yapıldı.

Ülke genelinde çocuk haklarıyla ilgilenen sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile devletin güvenlik, yasama ve yürütme organlarının yanı sıra dini çevrelerin temsilcileri, erken yaşta evliliğin önüne geçilmesini amaçlayan kanun ve yönetmenlikleri tartıştı.

Turdubekova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ülkemizde çocuk yaşta evlilik oranının ortalaması yüzde 12'dir. Kırsal bölgelerde bu oran yüzde 14,6 iken, kentlerde yüzde 9,2'dir" dedi.

Turdubekova, Kırgızistan Medeni Kanunu'na göre 18 yaş altı evliliklerin "küçük yaşta evlilik" olarak tanımlandığını belirtti.

Ülkede erken evliliklerin sebepleri üzerine yapılan bir araştırmayı aktaran Turdubekova, çocuk yaşta evliliklerin yoksulluğun göstergesi olduğunu kaydetti.

Turdubekova, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin erken yaşta evlilik listesinde Kırgızistan'ın ikinci sırada yer aldığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Toplumsal Cinsiyet Bişkek Program Koordinatörü Ümitay Douletova da Kırgızistan'da erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi için Türkiye'deki örnekleri uygulamayı amaçladıklarını belirtti.

Douletova, cuma namazı hutbelerinde erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi konusunun ele alınması için çalışma içinde olduklarını söyledi.