LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs sorunu devam ettikçe çözüm arayışı da devam edecektir. Ne var ki, bu arayışın sonuçsuz ve verimsiz bir biçimde bir 50 yıl daha sürdürülebilmesine artık onay vermemiz söz konusu olmaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC'nin 34. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Bayrak Radyo Televizyonunda (BRT) yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her alanda ileriye gitmesi için de var gücüyle çalışacaklarını belirterek, "Evet, çözüm için uğraşıyoruz, uğraşacağız. Ama Rum tarafı makul ve gerçekçi olur ve çözüme ulaşırsak, KKTC onurlu bir çözümde eşit ortak olarak yerini alacaktır." diye konuştu.

Kıbrıs müzakerelerinde Türk tarafı olarak gösterdiği iyi niyetli çaba ve yapıcı yaklaşımların karşılık görmediğine dikkati çeken Akıncı, Rum tarafının temmuz ayında İsviçre'de yapılan konferansın sonuçsuz kalmasında baş rolü oynadığını ifade etti.

Akıncı, Rumların, Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye’nin gösterdiği esnekliğin karşılığını vermek yerine “sıfır asker, sıfır garanti” söylemini sloganlaştırmayı tercih ettiğini anımsatarak, "Rumlar, Kıbrıslı Türklerle siyasal eşitlik içerisinde bir yetki paylaşımına hazır olmadıklarını yine gösterdiler. Tıpkı 2004’te Annan Planı’nı reddettikleri gibi." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs’ta güvenlik kavramının önemini görmezden gelemeyeceklerini vurgulayan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının her iki toplumun da kendini güvende hissedebileceği bir çözüm arayışı içinde olduğunu ve bir tarafın güvenliğinin diğer taraf için tehdit olarak algılanmaması gerektiğini kaydetti.

Akıncı, iki toplum arasında şu anda var olmayan güven duygusunun arttıkça, Ada'daki asker ihtiyacının da azalacağını belirterek, Rum tarafının "sürekli Kıbrıslı Türkleri ve onun seçtiği kurumları küçümseyen, muhatap olarak sadece Türkiye’yi görmek isteyen" yaklaşımların artık son bulmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

- "Uluslararası toplumun, yapmaları gerekenler var"

Kıbrıs sorununun çözümünde BM ve AB de dahil olmak üzere uluslararası toplumun yapmaları gerekenler olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in iyi niyet raporunda, dengeli yaklaşım uğruna adil bir durum yaratmadığını, bu yaklaşımın Kıbrıs Türk tarafına yapılan haksızlık olduğunu söyledi.

Müzakerelerde bugüne kadar sürdürülen çerçevede ve ucu açık bir sürece yeniden girmenin ve aynı şeyleri tekrarlamanın, kendilerini yine aynı çıkmazlara götüreceğine dikkati çeken Akıncı, BM Genel Sekreteri Guterres’in kendilerini aynı sonu gelmez müzakere süreçlerine davet edeceğini düşünmediğini anlattı.

Akıncı, müzakerelerin yeniden başlaması halinde sonuç odaklı ve süresi belli yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"BM Genel Sekreteri bizzat kendinin ya da iki tarafın onayı ile görevlendireceği üst düzey bir BM yetkilisini dolaylı görüşmeler yoluyla stratejik bir anlaşma çerçevesinin ortaya çıkma olasılığını araştırması düşünülebilir. Böylesi bir anlaşma çerçevesi ortaya çıktığı takdirde elbette altının doldurulması için o zaman yine süresi belli bir müzakere programı planlanabilir. Bütün bunların olabilmesi için elbette çözüm niyeti ve kararlılığına ve en başta da Kıbrıslı Türklerin siyasal eşitliğini içselleştirecek bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç vardır. Çünkü başından beri çözüm iradesini ortaya koyan, attığı adımlarla beşli konferansın toplanmasına kadar süreci en ileri noktaya taşıyan Kıbrıs Türk tarafı olmuştur."

Kıbrıs sorununun devam ettiği sürece çözüm arayışının da devam edeceğinin altını çizen Akıncı, "Ne var ki, bu arayışın sonuçsuz ve verimsiz bir biçimde bir 50 yıl daha sürdürülebilmesine artık onay vermemiz söz konusu olmaz." şeklinde konuştu.