KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de gerçekleştirilen fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı denetimlerinde 20 üründe fiyat etiketine aykırılıktan 5 bin 480 lira idari yaptırım uygulandı.

Kocaeli Valiliği'nden yapılan açıklamada, bazı esnaf ve tacirlerin, satışa arz ettiği mal veya hizmetlerde girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek, tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yaptıklarının gözlendiği belirtildi.

Açıklamada, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle "Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapma"nın aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındığına işaret edilerek, Ticaret İl Müdürlüğü'nce il genelinde fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı hakkında denetim yapıldığı aktarıldı.

Denetimlerde, 83 firmada 13 bin 556 ürün incelendiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"20 üründe fiyat etiketine aykırılıktan 5 bin 480 lira idari yaptırım uygulanmıştır. Ayrıca 7 firmada bin 61 üründe haksız fiyat artışı tespit edilmiş olup, firmalar yaptırımlar uygulanmak üzere Ticaret Bakanlığı'na sevk edilmiştir. Haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi kapsamında yapılan denetimler il genelinde yoğun bir şekilde devam ederek, bu yönde tespit edilen aykırılıklar hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır."