BOGOTA (AA) - Kolombiya’nın başkenti Bogota’da Noel etkinlikleri kapsamında düzenlenen “ciclovia” (bisiklet turu) ve ışık oyunları gecesine on binlerce kişi katıldı.

Kentte 13 Ocak'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek Noel kutlamaları kapsamında ışık ve havai fişek gösterilerinin ilki, tarihi Bolivar Meydanı'nda düzenlendi.

“Yolculuk” adlı görsel etkinlik, dünyaca ünlü Fransız ışık, akrobasi ve havai fişek gösteri ekibi “Groupe F” tarafından gerçekleştirildi.

Başkentte birçok ana cadde ve yol, akşam saatlerinden itibaren trafiğe kapatılarak bisiklet sürücüleri ve yayalara açıldı.

Bogota'da 1974'te bisiklet sürücülerinin belirli etkinliklerle yollara çıkmaya başlaması, belediyeyi, bisiklet sürücüleri için özel yollar tahsis etmeye yönlendirmiş, dönemin Bogota Belediye Başkanı Luis Prieto Ocampo'nun 1976'da imzaladığı kararnameyle bisiklet rotaları belirlenmişti.

Şehrin büyük kısmını kaplayan söz konusu rotalar, Kolombiya'nın başkentine 2005'te "Aktif Şehirler, Sağlıklı Şehirler" ödülünü kazandırmıştı.

Kolombiya'da başlayan bisiklet rotası uygulaması, günümüzde ABD, Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Meksika, Hindistan ve Yeni Zelanda başta dünya genelinde birçok ülkenin çeşitli şehirlerinde de hayata geçirildi.