İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu Küresel Katılım Finans Zirvesi (Global Participation Finance Summit-GPAS İSTANBUL), 16-17 Kasım'da İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Tarih boyunca, farklı din, dil ve ırktan insanları kucaklayarak bir araya getiren, insani değerlere yaptığı ev sahipliğiyle 2016 yılında "İnsanlık Başkenti" seçilen İstanbul’da, yeni bir finansal sistemin temelleri atılıyor. Parayı, üretim ve yatırımla büyütmeyi amaçlayan, insanı ve insani değerleri temeline alan "İnsani Finans" kavramı, finans sistemindeki tüm aktörlerin katılımıyla İstanbul’da masaya yatırılıyor. GPAS İSTANBUL, insani değerleri ön plana çıkaran yeni paylaşım ekonomisinin ruhuna inanan kişi ve kurumları bir araya getirecek.

Organizasyon, 50 ülkeden 10 binden fazla ziyaretçi, bin kurumsal katılımcı, 100 girişim sermayesi ve varlık fonunun yanı sıra 200’den fazla konuşmacıyı bir araya getirecek. Organizasyon kapsamında düzenlenecek 75 farklı oturumda, sektör temsilcileri ve bürokratlarla birlikte, Oxford ve Harvard gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinde görev yapan çok sayıda akademisyen, insani finans sisteminin topluma ve insana sağlayacağı faydaları masaya yatıracak, bu kapsamda geliştirilebilecek finansal ürünleri ve bu ürünlerin altyapılarını tartışacak.

GPAS İstanbul, "İnsani Finans Panelleri" ve "İnovasyon Oturumları" ile farkındalık sağlamayı, "Business School" ile insani finans dünyasını anlatmayı, "Fon ve Girişimci Görüşmeleri" ile yeni yatırımları geliştirmeyi, "Devlet ve Endüstri Panelleri" ile fikir paylaşımında bulunmayı, "Eğitim Programları" ile insani finans bilincini artırmayı amaçlıyor.


- Pek çok kurum zirveyi destekliyor


İslami ya da faizsiz bankacılık olarak sınırlandırılamayacak bir finansal sistemi, faize dayalı olmayan, kaynakları maksimum seviyede üretme ve yatırıma döndürmeye odaklı bir ekonomik felsefeyi tanımlıyor. Nihai hedef olarak parayı artırmayı değil, paranın ve kazancın insanın mutluluğunu, sürdürülebilir refahını ve ekonominin üretim kapasitesini artırmayı odak alırken, üretmeden, istihdam yaratmadan, paradan para kazandırarak, büyümeye çalışan eski finans sisteminin (faize dayalı finans sisteminin) çıkmazlarına karşı, kar-zarar ortaklığına dayalı, paylaşımı esas alan, insani ve ahlaki temelli yatırım araçları ile sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefliyor.

İnsani finansta, bankacılıktan sigortacılığa, yatırım finansmanından, emeklilik fonlarına kadar finansal sistemin tüm paydaşları için paranın nasıl kazanıldığı ilk ve en önemli konu olarak öne çıkıyor.

Söz konusu zirve, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonunda, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) destekleriyle gerçekleşecek.