ANKARA (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, gelecek ay Kuzey ve Güney arasında yapılacak liderler zirvesi nedeniyle Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların hafifletilmeyeceğini söyledi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, Moon'un parti liderleriyle öğle yemeğinde bir araya geldiğini duyurdu.

Moon'un ofisinden yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı, nisan ayında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapılması planlanan liderler zirvesi nedeniyle "Pyongyang'a yönelik yaptırımları hafifletme ya da kaldırma gibi bir durumun söz konusu olmadığını" söyledi.

Moon, toplantıda nihai amaçlarının Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamıyla arındırılması olduğunu vurguladı.

Kuzey ve Güney arasındaki yakınlaşmanın Kuzey'e yönelik yaptırımları zayıflatacağı yönünde endişelere de değinen Moon, Seul'un bu yaptırımları tek taraflı olarak kaldıramayacağını belirterek, Kuzey'e yönelik devam eden yaptırım ve baskının BM Güvenlik Konseyi ve ABD tarafından uygulandığını söyledi.

Devlet Başkanı Moon, ABD ve Kuzey Kore arasında diyaloğun başlamasını ümit ettiğini dile getirerek, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerini durdurma önerisinin ön görüşmeler için gereken koşulları sağladığını ifade etti.

Güney Kore’den dün yapılan açıklamada, Seul ve Pyongyang yönetimlerinin nisan ayı sonunda liderler zirvesi düzenleme konusunda mutabakata vardığı bildirilmişti. Ayrıca Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye karşı nükleer silah kullanmamayı ve ABD ile anlaşılırsa nükleer ve füze denemelerini durdurmayı taahhüt ettiği belirtilmiş, Seul ve Pyongyang yönetimlerinin askeri gerilimi düşürmek için de özel hat kurulmasına karar verdiği ifade edilmişti.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki olumlu atmosfer, Kuzey Kore lideri Kim'in, yeni yıl konuşmasında, 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'na heyet gönderilebileceğini ve bu konuda Seul ile görüşmelere açık olduklarını açıklamasıyla başlamıştı.