TRABLUS (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, ülkede çatışan tarafların aralık ayında yapılması planlanan seçimlere ve bu konuda hazırlanacak anayasal çerçeveye bağlı kalması gerektiğini belirtti.

Başkanlık Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Serrac, başkent Trablus'ta Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldi.

Görüşmede Serrac, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) ve TM tarafından desteklenen General Halife Hafter'e işaret ederek "Libya'da çatışan tarafların seçimlere ve oy verme işleminin belirlenen zamanda gerçekleşmesi için hazırlanacak anayasal çerçeveye bağlı kalması gerektiğini" ifade etti.

Ülkedeki krizin sona ermesi için siyasi sürecin başarılı olması konusuna odaklanmanın önemini vurgulayan Serrac, bazı kesimlerin süreci sekteye uğratmaya yönelik çabalarının engellenmesi için çalışılması gerektiğini belirtti.

Libya ile Fransa arasındaki ilişkilerin derin olduğunu dile getiren Serrac, 2015'te siyasi uzlaşı anlaşmasının imzalanmasından bu yana Libya'nın istikrara kavuşması için Paris'in sarf ettiği çabalardan da övgüyle bahsetti.

Serrac ayrıca UMH'nın demokratik sürece bağlı olduğunu ve Yüksek Seçim Kurulu'na destek olmak suretiyle seçimler için ülkede uygun atmosferin hakim olması amacıyla çalıştıklarını kaydetti.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise Libya'yı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek Serrac'ın ülke istikrarı için sarf ettiği çabaları takdir ettiğini dile getirdi.

Le Drian, ziyaretinin seçimlerin yapılması ve demokratik süreç önündeki engellerin kaldırılması amacıyla Paris'te yapılan konferanstaki kararlara bağlılıklarını gösterme amacı taşıdığını aktardı.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimle, ülkeyi 42 yıl yöneten Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasının ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi kurulmuştu.

Ülkede barış ve istikrarı tesis etmek amacıyla yerel ve uluslararası düzeyde pek çok girişimde bulunulmuş, bunların sonuncusu da geçtiğimiz mayıs ayı sonunda Fransa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen Paris Zirvesi olmuştu. Zirvede, Libya'da 10 Aralık 2018'de seçimlerin yapılması ve seçimlerin anayasal temellerinin atılması kararlaştırılmıştı.