BEYRUT (AA) - Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Saad Hariri kabinesinden yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devam etmesini istedi.

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, anayasaya göre genel seçimlerinin ardından yeni meclisin çalışmalarına başlamasıyla hükümetin istifa etmiş sayıldığı belirtildi.

Yeni meclisin yarın ilk oturumunu gerçekleştireceğine işaret edilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Avn'ın, yeni hükümet kurma çalışmaları tamamlanıncaya kadar Hariri hükümetinden geçici olarak görevde kalmasını talep ettiği aktarıldı.

Lübnan'da 6 Mayıs'ta yapılan genel seçimle oluşan yeni parlamentonun yarın ilk kez toplanarak meclis başkanını seçmesi öngörülüyor.

Meclis başkanı seçiminin ardından gelecek haftadan itibaren yeni hükümeti kurma sürecinin başlaması bekleniyor.

Lübnan'da 9 yıl aradan sonra yapılan ve önceki seçimlere kıyasla kurulan ittifaklarda büyük değişimler yaşanan genel seçimde, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakının yanı sıra Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca'nın liderliğindeki Lübnan Güçleri Partisi de büyük ilerleme kaydetti.

Cumhurbaşkanı Avn'ın partisi Özgür Yurtseverler Hareketi'nin milletvekili sayısı 22'den 18'e, Başbakan Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi'nin milletvekili sayısı ise 34'den 21'e düştü.

Lübnan'daki farklı dinleri ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaşı 1989 yılında sonlandıran Taif Anlaşması gereğince Lübnan meclisindeki 128 sandalye Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında yarı yarıya paylaştırılıyor.