BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna'nın kabul ettiği yeni eğitim kanunu ile NATO'ya karşı yükümlülüğünü ihlal ettiğini öne sürdü.

Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına katılan Bakan Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Ukrayna parlamentosunun kabul ettiği eğitim kanununun ülkedeki azınlık haklarını ciddi şekilde ihlal ettiğini savundu.

Ukrayna'nın, yeni kanunu ile kabul ettiği uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğini savunan Szijjarto, ''Ukrayna kabul ettiği yeni eğitim kanunu ile sadece Avrupa Birliği'ne karşı değil NATO'ya karşı da yükümlülüklerini yerine getirmiyor.'' diye konuştu.

Ukrayna'nın, NATO ile olan iş birliğini tekrar düzeltmesi için yeni eğitim kanunu geri çekmesi gerektiğini kaydeden Szijjarto, ülkesinin Ukrayna'daki Macar azınlığın haklarını savunmaya devam edeceğini söyledi.

- Macaristan-Ukrayna krizi

Macaristan, Ukrayna'nın eylül ayında eğitim kanununda yaptığı değişiklik dolayısıyla ülkede yaşayan Macar azınlığın haklarının ihlal edildiğini öne sürüyor.

Bakan Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini belirterek, "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı." ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre, ülkedeki Macarlar, ortaöğretim ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim göremeyecek.