ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, açık işletme yapılan madencilik projelerinde birden fazla "ÇED gerekli değildir" kararı ile ocak sahalarının genişletilmesini engelleyecek düzenleme hayata geçirildi.

Bakanlık tarafından hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

25 hektarın üzerindeki ocak sahalarının, kısım kısım verilen "ÇED gerekli değildir" kararları ile genişletilebilmesine ilişkin uygulama konusunda Danıştay 14. Dairesince yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Danıştayın 2017/2082 sayılı kararının ardından Bakanlık yönetmelikte düzenlemeye gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile mahkeme gerekçesinde yer alan, projeye kısım kısım "ÇED gerekli değildir" kararı alınması engellendi.

"ÇED gerekli değildir" kararı bulunan bir açık ocak işletmesine alan ilave edecek olması durumunda ise ÇED Yönetmeliği'nin ilgili maddesine göre başvuru yapılarak ÇED sürecinde değerlendirme zorunluluğu getirildi.

Böylece açık işletme yapılan madencilik projelerinde birden fazla "ÇED gerekli değildir" kararı ile ocak sahalarının genişletilmesinin önüne geçildi.