İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Blue Man Kaptanı Adam Erdossy, 26 yıl önce ilk kez sahnelenen Blue Man (Mavi Adam) karakteri için, "Teknoloji yeni yollar sunarak, gerçekten birbirimizle iletişim halinde olduğumuzu sanmamızı sağlayabilir. Fakat aynı odada birlikte oturduğumuz insanlar varken ya da yakın aile fertleriyle birlikteyken bile bir boşlukta yapayalnız hissettirebiliyor teknoloji. Mavi Adam'ın hikayesi tam da buradan doğdu ve her zaman ele aldığı en önemli konu bu oldu." dedi.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde izleyiciyle buluşan etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Erdossy, Mavi Adam karakterinin hiç konuşmayan, masum, çekici ve gizemli biri olduğunu belirterek, "Bu gösteri, izleyicilerin Mavi Adam'ı tanıyacakları benzersiz bir deneyim." değerlendirmesini yaptı.

Erdossy, Mavi Adam'ın dünyayla olan tüm iletişimini müzikle sağladığının altını çizerek, "Bu gösterinin en büyük özelliği, diğer insanlarla nasıl iletişim kurduğumuzu ele alıyor. Yaklaşık 26 yıldır sahneleniyor ve bu zaman diliminde diğer insanlarla kurduğumuz iletişim biçimi şiddetli bir şekilde değişti." değerlendirmesinde bulundu.

Chris Wink, Phil Stanton ve Matt Goldman'ın hayata geçirdiği gösterinin, yıllar içinde geliştiğini ve zamana uyum sağladığını kaydeden Erdossy, şöyle devam etti:

"Bu gösterinin, izleyicilerin etrafındaki insanlarla nasıl bir iletişim halinde olduğunu hissettiği büyük bir deneyim olduğunu düşünüyoruz. Teknoloji yeni yollar sunarak, gerçekten birbirimizle iletişim halinde olduğumuzu sanmamızı sağlayabilir. Fakat aynı odada birlikte oturduğumuz insanlar varken ya da yakın aile fertleriyle birlikteyken bile bir boşlukta yapayalnız hissettirebiliyor teknoloji. Mavi Adam'ın hikayesi tam da buradan doğdu ve her zaman ele aldığı en önemli konu bu oldu."

- "İnsanların gösteriden çıktıktan sonra yeni ve farklı gözlerle bakmalarını umuyoruz"

Adam Erdossy, gerçekten müthiş ve eğlenceli bir etkinlik sunduklarını vurgulayarak, "Herkesin Blue Man'i izlemesini, Mavi Adam karakterini görmesini, müziği duymasını, kullanılan teknolojiyi ve izleyiciyle yaptığımız deneyi yaşamasını istiyoruz. Etkinlikten çıktıktan sonra da etraflarındaki insanlarla iletişim kurduklarını hissederek, dünyaya yeni ve farklı gözlerle bakmalarını umuyoruz." dedi.

Blue Man gösterisinde 12-13 yıldır görev aldığını ve zaman içinde farklı görevleri üstlendiğini söyleyen Erdossy, yaptığı işi çok sevdiğini aktararak, gösteri sayesinde dünyayı birkaç kez gezebilecek kadar şanslı olduğunu ifade etti.

Erdossy, gittikleri her şehirde Mavi Adam'a karşı halkın nasıl bir tepki vereceğini görmek için, şehrin bazı noktalarında Mavi Adam'ın gezmeye çıktığını aktararak, İstanbul'da da Mısır Çarşısı'nı ziyaret ettiklerini kaydetti.

İstanbulluların tepkilerine de değinen Erdossy, şöyle konuştu:

"İnsanların nasıl bir tepki verdiğini görmek üzere yaptığımız bir test bu. Çünkü buradaki hiç kimse Mavi Adam karakterine ilişkin bir şey bilmiyor. Üç Mavi Adam, İstanbul caddelerinde dolaştı. Gerçekten de harika bir deneyimdi. Hiç kimsenin en ufak bir fikri bile yoktu bu adamların kim olduğuna dair. Bu da Mavi Adam'ın ne kadar evrensel olduğunu gösteriyor. Çünkü herkes birden bire üç Mavi Adam ile bizim etrafımızı sardı. Kuruyemişçiler, çarşıyı gezen Mavi Adamlara yemeleri için sattıkları kuruyemişlerden ikram etti. Herkesi bir araya getirmeyi başaran bir deneyimdi. Bu da bizim gösterinin tam olarak yapmayı istediği şey."

Kaptan Erdossy, Zorlu PSM'deki ilk gösteride de benzer bir deneyim yaşadıklarının altını çizerek, Mavi Adam karakterinin çok büyük ilgi gördüğünü ve izleyicilerin dikkatli bir şekilde gösteriyi sonuna kadar seyrettiğini ve şova katıldıklarını söyledi.

Sekiz yıl önce sırt çantasıyla dünyayı gezdiğinde Türkiye'ye de geldiğini aktaran Erdossy, İstanbul'da o günden bugüne çok büyük değişiklikler gördüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"İstanbul ile ilgili gerçekten sevdiğim şeyler hala yerli yerinde. Müzik, kültür, sokaklarındaki insanlar ve çarşı pazar. Çok enerjik ve heyecan verici bir şehir. Burada dolaşırken gerçekten çok keyifli vakit geçiriyorum. İstanbulla ilgili seyrettiğim 'İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek' filmi İstanbul'a aşık olmamı sağladı. Ekipteki herkese de bu filmi izlemesini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

- "Bu yıl 23 ülkeyi gezeceğiz"

Blue Man Müzik Direktörü Nils Westermann de Blue Man grubunun uluslararası bir performans topluluğu olduğunu aktararak, "En çok da bu gösteriyle tanınıyor. Şu anda dünya turnesi kapsamında İstanbul'dayız. Bu gösteri ses, tiyatro, komedi, ışık gösterileri ve teknolojinin yer aldığı, büyük ve muhteşem bir eğlence. İzlemeye geldiğinizde, daha önce hiç görmediğiniz bir grup performansı izleyeceksiniz." değerlendirmesini yaptı.

Dünya turnesinin ikinci yılında 27 kişilik bir ekiple gezdiklerini söyleyen Westermann, "Geçen yıl Asya ve Güney Afrika ülkelerindeydik. Tam olarak kaç ülkeyi ziyaret ettiğimizi hatırlamıyorum. Fakat bu yıl 23 ülkeyi gezeceğiz." dedi.

Westermann, büyük bir gösteriyi sahneye koymanın her zaman zorlukları olduğuna vurgu yaparak, şunları aktardı:

"Çok sayıda yetenekli insanın bir araya gelerek bu işi ortaya koyması gerekiyor. Bu iş sadece sahnedeki performanstan ibaret değil. Sahne arkasındaki ışık gösterileri ve ses dahil her şey bunun bir parçası. Sanırım bu nedenle böyle bir şovu sahnelemek zor bir iş. Diğer yandan da daha önce hiç gidip görmediğimiz farklı ülkelere, şehirlere gidiyoruz. Örneğin Blue Man topluluğu daha önce İstanbul'a gelmemişti. Çok ilgi çekici bir şehir ve tabii ki insanlarının nasıl bir tepki vereceğini bilmiyorduk. Mavi Adam ve müzik aracılığıyla hep aynı şeyi anlatmıyoruz gösteride. Aslında bu birbirimizi tanımamızla ilgili. İzleyicilerin nasıl bir tepki vereceği bizim için en büyük etken ve bütün bunların nasıl gelişeceğini görmek ise bu işin en zor ve aynı zamanda da en eğlenceli yanı."

Türk izleyicilerin ilk gösterideki tavır ve tepkilerinin muhteşem olduğunu dile getiren Westermann, "Sanırım gösteride, insanların görmeyi beklemediği bir şey var. Meraklı bir şekilde geliyor, oturup izliyorlar. Sonra da bunun diğer tiyatrolardan farklı olduğunu görüyorlar. Koltuğunuza oturup izleyip tadını çıkaracağınız bir tiyatro oyunu değil. Siz de bu gösterinin bir parçasısınız ve tepkileriniz, kahkahanız, alkışınız ve ayağa kalkarak bize yardım edişiniz çok önemli. Bunu fark ettiğinizde, atmosfer çok daha etkileyici oluyor." ifadelerini kullandı.

Müzik Direktörü Westermann, ilk kez gittikleri şehirlerde, o kültürün bir özelliğini de gösteriye eklediklerine işaret ederek, "Mavi Adam'ın gittiğimiz şehrin insanıyla bir bağ kurması için izleyenlerin yakından tanıdığı bir şeye gösterimizde yer veriyoruz. Buraya gelmeden önce, İstanbul izleyicisi için bir müzik seçtik. Bunun beğenilip beğenilmeyeceğini test etme imkanımız tabii ki yoktu. İlk gösterimizde bunu denedik. Sanırım çok işe yaradı. İstanbullular ne yapmaya çalıştığımızı fark etti. Çok büyük bir katılım oldu ve bu benim için en büyük an oldu." diye konuştu.

Blue Man, 25 Şubat'a kadar Zorlu PSM'de izlenebilecek.