KAHİRE (AA) – ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Ezher Camisi'nde cuma namazı sonrası binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı gösteride, "Kudüs Araplarındır", "Kudüs Filistin'indir", "Kahrolsun Trump", "Arap yöneticiler nerede?" ve "En büyük şeytan ABD" şeklinde yazıların olduğu döviz ve pankartlar taşındı.

Eylemcilerin sık sık "Seni canımızla kanımızla koruyacağız ey Kudüs", "Seni canımızla kanımızla koruyacağız ey Filistin", "Kahrolsun İsrail" ve “Kudüs'e özgürlük" şeklinde sloganlar attığı gösteri sırasına, güvenlik güçlerinin çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldığı dikkati çekti.

Ezher Camisi'inde okunan cuma hutbesinde de ABD Başkanı Trump'un Kudüs kararı sert bir dille eleştirildi.

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'in yardımcısı Abbas Şuman tarafından okunan cuma hutbesinde, "Trump'ın kararı yasal değildir ve terörün ta kendisidir." ifadesi kullanıldı.

Şuman şunları kaydetti:

"ABD, önemli bir kozu kaybetmiş ve aynı zamanda gaflet içindeki Müslümanları uyandırmıştır. Müslümanlar, ABD'nin bizim haklarımızla ilgilenmediğini artık anladı. Trump'ın bu kararı Müslüman ve Hristiyanların duygularına saygısızlıktır ve yok hükmündedir. Kudüs Araplarındır ve öyle de kalacaktır."

Öte yandan Vakıflar Bakanı Muhammed Muhtar da Kahire'deki Hüseyin Camisi'nde cuma hutbesini okudu. Muhtar, "Cami ya da kent olarak Kudüs'e dokunmak milliyetçiliği, aşırılığı ve terörü besler." dedi.

ABD'nin Kudüs kararı İskenderiye'deki Kaid İbrahim Camisi'nde de cuma namazı sonrası yüzlerce kişinin katıldığı bir gösteriyle protesto edildi.

Ezher ve Mısır Vakıflar Bakanlığı, Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını açıklamasının ardından, cuma günü ülkenin bütün camilerinde Kudüs ile ilgili hutbe okunacağını duyurmuştu.