ANKARA (AA) - Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) New Horizons (Yeni Ufuklar) uydusu, Güneş Sistemi'nin dış çeperindeki Kuiper Asteroit Kuşağı'nda çektiği fotoğrafla Dünya'dan en uzakta çekim yapan uzay aracı oldu.

NASA’nın internet sitesinde yapılan açıklamada, New Horizons uydusu Uzun Mesafe Keşif Görüntüleyicisi (LORRI) enstrümanıyla 5 Aralık 2017'de Dünya'dan 6,12 milyar kilometre uzaklıktan "Dilek Çeşmesi" adı verilen açık galaktik yıldız öbeğini ve ardından Kuiper Kuşağı'ndaki fotoğrafını çekti.

Fotoğraf, NASA'nın Voyager uzay aracının 14 Şubat 1990'da, 6,06 milyar kilometre uzaktan Dünya'yı görüntülediği "Soluk Mavi Nokta" adlı fotoğrafın rekorunu kırmış oldu.

New Horizons bundan yalnızca iki saat sonra Kuiper kuşağındaki "2012 HZ84" ve "2012 HE85" adlı gök cisimlerini fotoğraflayarak kendi rekorunu da kırdı. İki fotoğraf, uzayın en uzak noktasında kayda alınan imajlar olarak tarihe geçti.

New Horizons, Güneş Sistemi'nde dış gezegenlerin ötesinde keşif yapan beşinci uydu oldu. Uydu, 9 Aralık'ta şimdiye kadar yapılan en uzak mesafedeki rota düzeltmesini yaparak, 1 Ocak 2019'da cüce gezegen Plüton'un 1,6 milyar kilometre ötesinde, Kuiper Kuşağı'ndaki "2014 MU69" gök cismine yakın geçiş yapmak üzere yeni bir yolculuğa başlamıştı.

Uydu, Kuiper Kuşağı'ndaki keşif yolculuğu boyunca 20'den fazla asteroid, cüce gezegen ve "centaur" adı verilen yarı-eksenli dış gezegen grubunu gözlemleyecek.