NEW YORK (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türk Miras Vakfı (THO) ve Sabah Yazarlar Kulübü tarafından New York'ta "Turkey Today" başlıklı panel düzenlendi.

SETA DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi, Suriyeli sığınmacı krizi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, burada yaptığı "Türk Dış Politikasının İnsani Boyutu" başlıklı sunumda, son yıllarda dünyada insani yardıma ihtiyacın iki kat arttığını, Türkiye'nin de bu bağlamda 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Londra'da düzenlenen Küresel Donörler Forumu'nda "İnsani Hizmet Takdir Ödülü"ne layık görüldüğüne işaret eden Oruç, Emine Erdoğan'ın Arakan krizinin başlamasının hemen ardından bölgeye gittiğini belirtti.

Oruç, Arakan'ın yanı sıra Suriye'ye AFAD, TİKA ve Kızılay gibi kuruluşlar yoluyla yardım ulaştıran Türkiye'nin, Afrika'da da uzun yıllardır diğer ülkelerden farklı bir anlayışı benimsediğini dile getirdi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhaneddin Duran da "Türkiye'nin Ortadoğu Politikası" başlıklı sunumunda, Ortadoğu'da Arap Baharı'nın ardından ciddi politik değişiklikler olduğunu ifade etti.

"Suriye'deki iç savaş Türkiye'nin bölgesel politikasını çok etkiledi." diyen Duran, Ortadoğu'nun yeni bir dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi.

Panelde, SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın "Türkiye'nin Terörle Mücadele Çabaları", SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü İsmail Çağlar da "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" başlıklı sunumlar yaptı.

- "Türkiye, Suriye'de terörün kendisine alan açmasına izin vermeyecek"

Oruç, panel sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada Fırat'ın doğusunda yeni bir operasyonun sinyalini vermesine ilişkin, "Türkiye, Suriye'de terörün kendisine alan açmasına ve orada 'DEAŞ ile mücadele ediyorum' bahanesiyle başka bir terör örgütüne alan açılmasına hiçbir şekilde izin vermeyecek." dedi.

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında Türkiye'nin vizyonunu ortaya koyduğunu belirten Oruç, "Türkiye'nin vizyonu ortada. Türkiye, sınırlarının hiçbir şekilde tehdit edilmesine, sınırlarının güvenliğinin sıkıntıya düşürülmesine izin vermeyecek, bu konuda adım atacak." değerlendirmesinde bulundu.

Soçi mutabakatına işaret eden Oruç, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan buraya İdlib'de bir facianın, bir felaketin engellenmesinin artısıyla geldi. Özellikle Soçi'de Rus lider Vladimir Putin ile yapılan mutabakat Türkiye'nin insani alanda attığı adımlara son örnek oldu. Zira Türkiye'nin bu ısrarlı girişimleri olmasaydı şu anda belki biz bunları konuştuğumuz sırada İdlib'de masum insanlar ölüyor olacaktı, yüz binlerce insan yerlerinden edilmek zorunda kalacaktı ama Soçi mutabakatı Türkiye'nin insani ve vicdani dış politikasının son örneği oldu."