SAMSUN (AA) - Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, "Türkiye'de yaklaşık 30 bin kişi organ ve doku nakli bekliyor. Organ bulunamadığında bu hastalar için tek sonuç, ölümdür. Organ nakli yapıldığında ise hastalar herhangi biri gibi sağlıklı duruma geliyor." dedi.

Kazak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesince Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen organ bağışı ve nakli bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, organ bağışı hakkında insanların yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Bölgelerine bağlı Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Amasya ve Tokat illerinde halkı organ ve doku bağışı konusunda bilinçlendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Kazak, "Organ nakli, organ yetmezliği bulunan hastalara yapılır. Türkiye'de yaklaşık 30 bin kişi organ ve doku nakli bekliyor. Organ bulunamadığında bu hastalar için tek sonuç ölümdür. Organ nakli yapıldığında ise hastalar herhangi biri gibi sağlıklı duruma geliyor." diye konuştu.

Beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesi bağışa onay verdiğinde organ alma işleminin canlı ameliyatı kadar büyük özenle yapıldığına işaret eden Kazak, "Organlar çıkarıldıktan sonra mümkün olduğunca estetik dikişlerle dikilerek bedenin zarar görmemesine özen gösterilir. O bedenler organların kıymetini çok iyi bilen hekimler için kutsaldır. Çok büyük saygıyı hak etmektedirler." ifadesini kullandı.

Kazak, Türkiye'de organ nakillerinin aile yapısı güçlü olduğu için daha çok canlıdan nakil şeklinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki organ nakli yetersizliğinin en önemli nedeni organ bağışı azlığıdır. Organ bağışları aile arasındaki anlaşmazlıklar, donörün görünüşü ve vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, ölümü kabullenmeme, beyin ölümünü anlamama gibi nedenlerinden dolayı reddediliyor. Organ bağışı, kişi hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organlarının kullanılmasına izin vermesidir. En çok organ bekleyen böbrek hastalarıdır. Daha sonra karaciğer, kalp ve akciğer diye devam ediyor. Böbrek hastalarının yaşamlarını uzatmak için diyaliz gibi bir şansı varken karaciğer, kalp, akciğer bekleyen insanların yaşayabilmek için tek şansları organ naklidir. Canlıdan nakil olarak böbrek ve karaciğer yapılabiliyor. Organ naklinde cinsiyet, ırk, yaş, din ayrımı yoktur."