GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'nde gittikçe kötüleşen ekonomik ve insani duruma dikkati çekmek ve on yılı aşkın süredir devam eden İsrail ablukasını protesto etmek isteyen özel sektör temsilcileri, iki gün süreyle Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan bölgeye her türlü ürün geçişini askıya aldıklarını duyurdu.

Gazze'deki Filistin Sanayi ve Ticaret Odası Halkla İlişkiler Müdürü Mahir et-Tabba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "14-15 Şubat tarihlerinde Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan her türlü ürün girişini durdurma kararı aldıklarını" söyledi.

Yaşanan insani ve ekonomik krize dikkat çekmek istediklerini kaydeden Tabba, tüm taraflara "İsrail ablukasının kaldırılması için baskı yapılmasının bir zorunluluk olduğu" mesajını vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Gazze'ye Ticari Ürün Girişi Koordinasyon Komitesi verilerine göre, ekonomik şartların yol açtığı azalan alım gücü nedeniyle Kerm Ebu Salim'den ürün geçişi yüzde 30 azaldı.

Yapılan son istatistiklere göre nüfusun yüzde 80'i fakirlik seviyesinin altında yaşadığı Gazze'de, işsizlik seviyesi ise yüzde 46'yı buluyor.

Gazze Şeridi'ne giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Mısır'ın kontrolündeki "Refah" hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu 6 kapıdan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer iki kapıdan "Beyt Hanun" yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.