ANKARA (AA) - Venezuela Devlet Petrol ve Doğalgaz Şirketi (PDVSA), çalışanlarına rüşvet verdiği gerekçesiyle aralarında Glencore ve Lukoil şirketlerinin bulunduğu bazı petrol ve ham madde ticareti yapan firmalara dava açtı.

PDVSA ile bağlantılı bir tröst, merkezi İsviçre'de bulunan ve ham madde ticareti yapan şirketler grubu Glencore ve Rusya'nın önde gelen petrol üretim şirketi Lukoil'ın da aralarında olduğu sektörün bazı firmalarına rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla ABD'nin Miami kentinde dava açtı.

Dava dilekçesinde, çok uluslu enerji şirketleri, petrol firmaları, üst düzey olmayan PDVSA çalışanları ve Florida'da faaliyet gösteren bir Nikaragua bankasının yanı sıra Glencore ve Lukoil şirketleri 40'tan fazla davalı arasında gösterildi.

Dilekçede, davalıların, ham petrol alım sözleşmeleri karşılığında bazı PDVSA çalışanlarına rüşvet verilmesinde rol oynadıkları, bu yolsuzluğun, PDVSA'nın 2004 yılından bu yana büyük kazanç kaybı yaşamasına neden olduğu iddia ediliyor.

Davanın, ABD'nin PDVSA'da yolsuzluk yapıldığına ilişkin yürüttüğü, şirketin eski Başkanı Rafael Ramirez'in adının geçtiği soruşturmanın genişletildiği döneme denk gelmesi dikkati çekti.

Venezuela'nın eski BM Büyükelçisi olan Ramirez, geçen aralık ayında görevinden istifa etmiş ve ABD'den ayrılmıştı. Ramirez, Venezuela'da da halefi dahil onlarca şirket çalışanının gözaltına alındığı farklı bir yolsuzluk soruşturmasının hedefinde.

PDVSA'yı temsil eden ABD'li avukat David Boies, davanın, Venezuela hükümetinin yolsuzluğu ciddiye aldığını gösterme konusunda kararlılığı üzerine açıldığını söyledi.

Venezuela'da muhaliflerinin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclisin 2016 raporuna göre, son 10 yılda PDVSA'nın en az 11 milyar dolarının nereye gittiğinin bilinmediği ifade ediliyor.

Glencore ve Lukoil şirketlerinin yanı sıra PDVSA ve Venezuela hükümeti ise konuya ilişkin açıklama yapmadı.