İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu'nda 22 yaşındaki Selimhan Şimşek'in ölümüyle sonuçlanan trafik kazasına ilişkin davada olay anına ilişkin hiçbir görüntü kaydı bulunamayınca, maktulun anne ve babası kazayı görenlere tanık olmaları için çağrı yaptı.

Bakırköy 25. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Sedat Yiğiter, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Müştekiler Ramazan Şimşek ve Havva Nur Şimşek ile taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada, dosyaya gelen evrakları okuyan hakim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan D-100 güney transit yan yolu gören 27 Nisan 2018 tarihli kamera kayıtlarının istendiğini ancak bahse konu olayın yaşandığı yeri görüntüleyen kamera bulunmadığının bildirildiğini söyledi.

Hakim, Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden olay günü ve saatinde civardaki MOBESE kamerası görüntülerinin istendiğini, gelen cevapta kamera kayıt süresi 30 gün olduğundan görüntülere ulaşılamadığının aktarıldığını belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Müdürlüğü'nün cevabında da belirtilen tarihe ait kamera kaydının bulunmadığı, yine olay mahalline yakın taksi durağından da dava konusu kazayı gören olmadığının bildirildiğini kaydetti.

Duruşmada, olay yerindeki zincirleme kazaya karışan araç sürücüleri Tolga Çevik ile Ahmet Ersoy tanık olarak dinlenildi. Tanıklar, Şimşek'in öldüğü kaza anını görmediklerini söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu kaldığı süre, delilleri karartma ihtimalinin bulunmayışı, tutuklamanın tedbir oluşu ve tutuklamadan beklenen amacın hasıl oluşunu dikkate alarak, sanık Yiğiter'in tahliyesine karar verdi. Sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- Sanık ilk duruşmada savunma yaptı

Davanın 8 Ağustos 2018'de görülen ilk duruşmasında savunma yapan sanık Sedat Yiğiter, olay günü yanındaki arkadaşıyla Zeytinburnu'ndan yola çıkarak Kadıköy istikametinde seyir halinde olduğunu söylemişti.

Kavşağın olduğu yerde, olay yerine yaklaştıkları sırada sağ şeritten sol şeride geçmek için sinyal verdiğini anlatan Yiğiter, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu sırada önümde seyretmekte olan kırmızı Golf model araç, aniden sol şeride geçti. O aracın sol şeride geçmesiyle birlikte birden bire yolun sağ tarafında park halinde olan aracı gördüm. Trafik akış halinde olduğu için başkaca manevra yapma şansım yoktu. Aracın dışında sağ tarafında iki, sol tarafında bir kişi vardı. Ben yayaya çarpmamak için sola doğru manevra yaptım. Buna rağmen aracımın sağ ön far kısmı ile durmakta olan aracın sol arka çamurluk kısmına çarptım. Aracımın hava yastıkları açılmıştı, bu nedenle görüşüme engel oldu. Buna rağmen yine de direksiyon hakimiyetimi kaybetmeden, diğer araçları tehlikeye düşürmeden kontrollü şekilde durmaya çalıştım. Yaklaşık 25-30 metre kadar sonra aracı durdurdum. Araçtan inip geriye doğru geldim. Burada yaralıyı görünce hemen 112'yi aradım. Gelen ambulans ile yaralıyı hemen hastaneye gönderdik, ben de karakola gittim."

- "Türkiye'nin en genç pilotu olacak oğlumu kaybettik"

Duruşma sonrası maktul Selimhan Şimşek'in anne ve babası basın mensuplarına açıklama yaptı.

Oğlunun Okan Üniversitesi pilotaj bölümünde 3. sınıfta okuduğunu anlatan baba Ramazan Şimşek, şöyle konuştu:

"Severek girdiği bir bölümdü. 27 Nisan gecesi Avrupa Yakası'ndan arkadaşlarının yanına Anadolu Yakası'na gitmek istemişti. Arkadaşlarının arabasına binmiş. Arabanın yolda giderken arıza yapması üzerine Zeytinburnu yol ayrımının olduğu yerde park etmişler. Oranın genişliği bir araç sığacak genişlikteydi. Park edip lastik kontrolü yaptıkları sırada birileri arkadan son sürat gelip vurmuş. Olay anında oğlum vefat ediyor. Hemen 112 acil servise haber veriyorlar ama yapacakları bir şey kalmıyor. Oğlum 3 metre havalanmış. Boyun kırığı neticesinde genç yaşta Türkiye'nin en genç pilotu olacak oğlumu kaybettik. Şu anda tanık arıyoruz. Türkiye'nin en akıcı trafiğinin olduğu yerde EDS kamerası, KGS kamerasının olmasına rağmen hiçbir tanık yok."

Gözyaşları içinde konuşan baba Şimşek, kazanın E-5 üzerinde Zeytinburnu yol ayrımında yaşandığını belirterek, kazayı gören tanıklar aradıklarını söyledi.

Şimşek, "Biz oğlumuzu artık kaybettik başka kaybedecek bir şeyimiz yok. Tek beklentimiz adaletin tecelli etmesi. Sanık 5 ay içerideydi, sonra tahliye oldu. Sevindiler, sevinsinler ama neticede üzülmemiş. Adalet muhakkak tecelli edecektir. Duyan bir vatandaş 'gördüm' diyecektir." ifadelerini kullandı.

Anne Havva Nur Şimşek ise "Vicdanlara sesleniyoruz. Yarış yapan trafik magandası şehir teröristlerine fırsat vermeyelim. Sizin de canınız yanmasın. Mutlaka kazayı gören vardır. Orası akan bir trafik, onlarca araba geçiyor. Gören varsa lütfen gelsin." şeklinde konuştu.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede müşteki Mustafa Ekentok'un kendi sürdüğü aracıyla, yanında arkadaşları maktul Selimhan Şimşek ve Ali Yarlığan ile beraber Florya'dan Ankara istikametine doğru yola çıktığı anlatılıyor.

Yan yolda seyrederken lastik sensörlerinin arıza vermesi üzerine sürücü Ekentok'un Zeytinburnu Demirciler Sitesi yol ayrımındaki taralı alanda aracı durdurduğu belirtilen iddianamede, Ekentok'un araçtan inerek önce sol taraftaki lastikleri kontrol ettiği, sağdaki lastikleri kontrol etmek için diğer tarafa geçtiği sırada, Selimhan Şimşek'in araçtan indiği aktarılıyor.

Bu esnada sürücülüğünü Sedat Yiğiter'in yaptığı aracın hızlı seyrederken direksiyon hakimiyetini kaybedip Ekentok'un aracına sol arka çamurluğu ile teker kısmına ve araçtan inen Ahmet Selimhan Şimşek'e çarptığı ifade edilen iddianamede, çarpma sonucu ağır bir şekilde yaralanan Şimşek'in kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İddianamede sanık Sedat Yiğiter'in "taksirle öldürme" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve mahkumiyet verilmesi halinde 3 aydan az ve 3 yıldan fazla olmamak üzere sürücü belgesinin geri alınması isteniyor.