HAKKARİ (AA) - YILMAZ KAZANDIOĞLU - Önceden adı terörle anılan Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik başarılı operasyonlar sayesinde sağlanan huzur ve güven ortamında vatandaşlar, gece yarılarına kadar parklarda canlı müzik eşliğinde eğlenceli vakit geçiriyor.

İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Şemdinli Belediyesi, gerçekleştirdiği altyapı ve üstyapı çalışmalarının yanı sıra vatandaşları yıllardır özlemini duyduğu hizmetlerle buluşturuyor.

Yıllardır birçok belediye hizmetinden mahrum kalan Şemdinli ilçesi, asfaltlı yollar, geniş kaldırımlar, parklar ve yapımına başlanacak aydınlatma sistemleriyle modern görünüme kavuşturuluyor.

Sosyal ve kültürel faaliyetlere de büyük önem veren belediye, 2 bin 500 metrekare alan üzerine kurduğu "aile parkı"nda vatandaşlara canlı müzik eşliğinde hoş vakit geçirme imkanı sunuyor.

- Parklar müzik sesiyle yankılanıyor

Önceden terör saldırılarıyla sık sık gündeme gelen ve geçmiş yıllarda vatandaşların akşam saatlerinde dışarı çıkamadığı Şemdinli ilçesinde güvenlik güçlerinin yürüttüğü başarılı operasyonlar sonrasında sağlanan huzurla artık gece geç saatlere kadar parklarda müzik sesi yankılanıyor.

Çocuklar, mahallelere kurulan parklarda oyunlar oynarken aileleri de parkta geç saatlere kadar canlı müzik eşliğinde zaman geçiriyor.

- "Şu an bölgede büyük bir dönüşüm yaşanıyor"

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Muhammet Fuat Türkman, AA muhabirine, ilçe halkının hak ettiği hizmete kavuşması için yoğun çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yapılan hizmetlerle bölgede değişimlerin yaşandığını belirten Türkman, vatandaşlardan çok olumlu dönüşler aldıklarını ifade etti.

''Şu an bölgede büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Huzur ortamı sağlandı, güven ortamı var." diyen Türkman, "Böyle bir ortam sağlanınca vatandaşlarımız artık dışarılara çıkabiliyor. Özellikle yeni yaptığımız parka yoğun ilgi gösteriyorlar. Burada canlı müzik faaliyetlerimiz oluyor, belediyemizin ikramları oluyor. Vatandaşlarımız bölgede huzur ve güven ortamını özlemiş. Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. '' şeklinde konuştu.

- "İlçenin altyapısını yeniledik"

Şemdinli Belediyesi olarak halkın hak ettiği hizmete kavuşması için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Türkman, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda altyapı sorunlarını ele aldık. İlçenin altyapısını şu anda büyük oranda yeniledik. Yine vatandaşlarımızı tozdan ve çamurdan kurtarmak için yol çalışmalarına başladık. Bu kapsamda şu ana kadar 9 kilometreye yakın sıcak asfalt çalışmaları yaptık. Şemdinli ilk defa sıcak asfalt ile tanıştı. Yine bunun yanında sokak aralarında bugüne kadar 24 bin metrekare kilitli parke taşı döşedik. Bunun sayesinde ilçemiz tozdan ve çamurdan kurtulmuş durumda.''

Daha önce vatandaşların vakit geçirebileceği alanların olmadığını aktaran Türkman, halkın vakit geçirmesi için ilçenin muhtelif yerlerine aile ve çocuk parkları kurduklarını dile getirdi.

- "Şemdinli halkı bu hizmetlerin hepsini hak ediyor"

Şemdinli'nin yoğun genç ve çocuk nüfusuna sahip bir ilçe olduğunu ifade eden Türkman, şöyle devam etti:

"Bizler de çocuklarımızın ve ailelerimizin vakit geçirebilmeleri için aile parkını faaliyete geçirdik. Bu park, 2 bin 500 metrekare üzerine kurulu bir alan. Burası daha önce izbe (sapa) bir yerdi. Bu alanı kazandırdık. Şu anda vatandaşlarımız buraya yoğun bir ilgi gösteriyor. Yine sokak aralarına 5 çocuk oyun parkı yaptık. Çocuklarımız şu anda çok kaliteli vakit geçirebiliyor. Bunun yanında yine belediyemiz bünyesinde sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunduk. Belediye Kültür Merkezimizi şu an aktif hale getirdik."

Türkman, ilçede ilk kez piyano kursu açıldığını belirterek, ayrıca çocuklar için gitar, bağlama kurslarının da devam ettiğini söyledi.

Belediye faaliyetlerini daha kaliteli hale getirmek için Şemdinli Belediyesine 6 yeni araç kazandırdıklarını belirten Türkman, şunları kaydetti:

"Yeni bir garaj alanı yaptık. Şehir içerisindeki iş makinelerini şehir dışına çıkardık. İlçede vatandaşlarımıza yönelik sosyal yardımlarımız devam ediyor. Sosyal belediyecilik anlamında tespit ettiğimiz yaşlı ailelere evde bakım hizmeti veriyoruz. Bunların hepsi Şemdinli halkının hak ettiği hizmetler. Bizler de vatandaşlarımızın hak ettiği hizmetlere kavuşması için arkadaşlarımızla birlikte elimizden geleni yapıyoruz. Şu an devam eden projelerimiz var. Hedefimiz inşallah eylül ayı sonuna kadar bu projelerimizi tamamlamak. Yapmış olduğumuz bu hizmetler sonucunda vatandaşlarımızın yoğun bir teveccühü ile karşılaşıyoruz. Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bu da bizi ve arkadaşlarımızı mutlu ediyor.''

- "İlk defa böyle bir hizmet gördük"

Şemdinli Belediyesince yürütülen çalışmalar, halkın da takdirini topluyor.

İlçe sakinlerinden Orhan Avcı, yapılan parkla vatandaşların ailesiyle oturabileceği bir ortam oluştuğunu söyledi.

Hizmetlerinden dolayı Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili'ne teşekkür eden Avcı, "İlk defa böyle bir hizmeti gördük. İnsanların huzurlu bir şekilde oturabileceği güzel bir park yapmışlar. Şimdiye kadar yollarımız ve altyapımız gerçekten çok kötüydü. Batıdaki bir insan nasıl ailesi ile çıkıp parka gelebiliyorsa biz de ailelerimizle beraber akşamları çıkabiliyoruz. Hapis hayatı sürmüyoruz. Eskiden hapis hayatı sürüyorduk. Şimdi rahatız. Şemdinli'de değişim rüzgarı esiyor." diye konuştu.

İlçede 4 yıldır yaşayan Cennet Karaca da Şemdinli'ye geldiği ilk yıllarda dışarıya çıkamadığını anlattı. Son 2 yıldır ilçenin çehresinin değiştiğini dile getiren Karaca, "İnsanlar gece yarılarına kadar sokağa çıkabiliyor, rahat gezebiliyor. Silah seslerinin yerini şarkı ve çocuk sesleri aldı. Böyle bir hizmete ihtiyaç vardı." dedi.

Mahalle muhtarlarından Süleyman Karadeniz de 30 yıldır görmedikleri hizmetlere kavuştuklarını aktardı.

Karadeniz, "Yıllardır özlemle beklediğimiz hizmetlere kavuştuk. Gençlerimiz gece geç saatlere kadar ilçede gezip eğlenebiliyor. Yıllardır terör nedeniyle Şemdinli hiç huzur yaşamadı. İlçemiz son dönemlerde bayağı gelişti, ilerledi." dedi.