ZAGREB (AA) - Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Hırvatistan'a, iki ülke arasındaki mevcut sorunları ele almak için geldiğini belirterek, "Farklı tutumlarımız var ve bunları önümüzdeki iki yıl içerisinde karşılıklı görüşmelerle çözmeye çalışacağız." dedi.

Vucic, başkent Zagreb'deki temaslarının ilk gününde, Hırvat mevkidaşı Kolinda Grabar Kitarovic ile görüştü.

Vucic, Cumhurbaşkanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, azınlık sorunlarının karşılıklı çözülmesi gerektiğine işaret ederek, "Hırvatistan, Sırbistan'da yaşayan azınlıklara ilişkin çalışmalar yapmalı." diye konuştu.

Zagreb'e, iki ülke arasındaki tüm mevcut sorunları konuşmak için geldiğini aktaran Vucic, "Farklı tutumlarımız var ve bunları önümüzdeki iki yıl içerisinde karşılıklı görüşmelerle çözmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Vucic, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaştaki kayıpların bulunması noktasında da arşivlerin incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Belgrad ile Zagreb arasında demiryolun inşa edilmesinin önemine işaret eden Vucic, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 100 gün boyunca Sırbistan'ın Hırvatistan'a farklı cevaplar verebileceğini anlatmaya ve varolan atmosferi değiştirmeye çalışacağız. Hırvatistan'la daha iyi ilişkilere sahip olmak ve tarafımızdan herhangi bir yara almamaları için yetkililerimiz büyük bir özveriyle çalışacak."

- "Mevcut sorunlara değindik, ancak anlaşamadık"

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic de iki ülke arasındaki sınır sorununu ele aldıklarını ifade ederek, "Sınır sorununu iki yıl içerisinde Sırbistan ile kendi aramızda çözemezsek durumu uluslararası hukuk organlarına taşımayı planlıyoruz." dedi.

Sırp mevkidaşıyla birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Kitarovic, "Mevcut sorunlara değindik ancak anlaşamadık. Bazı konulardaki tutumlarda birbirimize yaklaştık. İkili görüşmelerimiz devam edecek." diye konuştu.

Kitarovic, 1992-1995 yıllarındaki savaşta kaybolan kişilerin bir an önce bulunması konusunda uzlaştıklarını aktararak, iki ülke arasında yapılan her görüşmenin olumlu bir adım olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Vucic, başkent Zagreb'deki temasları kapsamında bugün ayrıca, Hırvatistan Ticaret Odası tarafından düzenlenecek Hırvatistan-Sırbistan Ekonomi Forumu'na katılacak. Vucic, daha sonra Başbakan Andrej Plenkovic ve Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic ile görüşecek.

Ziyaretinin ikinci gününde ise Vucic, çoğunlukta Sırpların yaşadığı Gvozd şehrini ziyaret edecek.

- Eski askerleden protesto

Bu arada, eski askerlerin haklarını savunan dernekler, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in ziyaretine tepki göstermek amacıyla Zagreb'in Ban Jelacic Meydanı'nda protesto düzenledi.

Meydanda toplanan yüzlerce eski asker, üzerinde "Sırbistan, savaş zamanında Hırvatistan'da yaşanan katliamın hesabını vermeli" yazılı pankart taşıdı.