KUDÜS (AA) – ESAT FIRAT – Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, Filistin-İsrail çatışmasının bölgede kronik bir soruna dönüştüğünü belirterek, "Eğer siyasi ve razı edici bir çözüm bulamıyorsanız bari bırakın da uluslararası camia UNRWA'ya insani hizmetlerini sürdürmesi için önem versin." dedi.

Genel Komiser Krahenbühl, UNRWA Danışma Komisyonu Dönem Başkan Yardımcılığını yürüten Türkiye'nin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'na teknik bir ziyaret gerçekleştirdi, ardından da AA muhabirine özel açıklamalarda bulundu.

ABD'nin UNRWA'ya yapacağı yardımda kısıtlamaya gitme kararı üzerine Filistinli mültecilerin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduklarına işaret eden Krahenbühl, "UNRWA tarihinin krizi ile karşı karşıyadır ve bu krizden çıkmanın yollarını arıyor. Bu mali kısıtlamaların sonuçları açık ve net ortadadır." diye konuştu.

Washington yönetiminin on yıllardır UNRWA'ya desteğini sürdürdüğünü dile getiren Krahenbühl, "ABD'nin 2017 yılındaki yardımları 360 milyon dolara ulaşmıştı. Bu yıl bu desteğini 60 milyon dolara indirmesinin UNRWA'nın Filistinli mültecilere sunduğu hizmetler üzerinde çok açık etkileri olacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Siyasi tartışmalarda UNRWA gibi uluslararası kuruluşlar rehin alınmamalıdır"

BM Genel Kurulu'nda Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın kararını, "Kudüs'ün ruhani, dini ve kültürel boyutlarının" korunması gerektiği şeklinde eleştiren, kadim şehrin statüsünün BM kararları çerçevesinde müzakerelerle çözülecek en son konu olduğu vurgulanan tasarının kabul edilmesine dikkati çeken Krahenbühl, şunları söyledi:

"BM Genel Kurulu'nda Kudüs ile ilgili gerçekleşen diyaloğun ABD'nin bu kararı üzerinde etkileri olabilir. Ancak bu konuda dakik bir bilgiye sahip değilim. Asıl önemli nokta şudur ki, siyasi tartışmalarda UNRWA gibi uluslararası kuruluşlar rehin alınmamalıdır. Eğer siyasi ve razı edici bir çözüm bulamıyorsanız bari bırakın da Filistinli mültecilerin sorunu çözülene kadar uluslararası camia UNRWA'ya insani hizmetlerini sürdürmesi için önem versin."

Krahenbühl, uluslararası camiaya seslenerek, "Filistinli mülteciler sorununa acil bir siyasi çözüm bulunmalı. İnsan haklarından yoksun şekilde mülteci kamplarında hayatlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Uluslararası camia Filistinli mültecilerin sorununun farkına varmalı ve çözüm oluşturulması için ciddi bir çaba ortaya koymalıdır. Böylece Filistinlinin hakkı ve onuruna sahip çıkılmış olur." dedi.

ABD'nin yardımda kısıtlamaya gitmesinin eğitim ve sağlık hizmeti alan muhtaç durumundaki Filistinli mültecileri zor durumda bırakacağını belirten Krahenbühl, "Bu kısıtlama UNRWA okullarında eğitim gören 525 bin öğrencinin ve UNRWA'ya bağlı sağlık merkezlerinden faydalanan yaklaşık 3 milyon insanın doğrudan etkilenmesine neden olacaktır. Aynı şekilde UNRWA'dan 1 buçuk milyon insan da gıda yardımı almaktadır. Dolayısıyla bu bağışların kısıtlanması UNRWA'yı çok zor durumda bırakacaktır." ifadelerini kullandı.

- "UNRWA her zaman şeffaf bir kuruluş olmuştur"

Krahenbühl, ABD'nin UNRWA'nın çalışmaları konusunda herhangi bir şüphe duymadığının altını çizerek şunları kaydetti:

"Doğrusu ABD'nin mali yardımda kısıtlamaya gitmesinin sebeplerini belirlemek zordur. Ancak önemli olan şey şudur ki o da her ne olursa olsun UNRWA’yı ilgilendirmez. ABD’nin bizim eğitim hizmetlerimize ilişkin hiçbir şüphesi olmamıştır ve bu yönde herhangi bir tartışma olmamıştır. Aynı şekilde sağlık hizmetlerimizle de ilgili bir tartışma olmamıştır. ABD her zaman UNRWA'nın şeffaf bir kuruluş olduğunu itiraf etmiştir. Geçen yıl ABD'ye yaptığım ziyarette de ABD'li yetkililerin UNRWA'nın merkezi konumu ve önemine vurgularını, takdirlerini duydum. Bu yetkililer bana ABD'nin UNRWA'ya desteğinin süreceğini ısrarla vurguladı."

UNRWA’nın küresel bir kampanya başlatacağını ve uluslararası camiadan destek toplamak için devletlerle bire bir görüşmeler gerçekleştireceklerini aktaran Krahenbühl, "UNRWA, uluslararası camiaya ve kendisini görevlendiren BM Genel Kurulu'na yönelecektir. BM şimdi bu kısıtlamadan dolayı büyük bir endişe taşımaktadır. Dolayısıyla UNRWA şimdi yeni ittifak arayışında. Avrupa'dan ve Körfez ülkelerinden yeni destekçiler bulmak için kapıları çalmaya başlayacağız. Onun için UNRWA ile Türkiye arasında şu anda devam eden diyalog çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu diyalog sadece Türkiye'nin kuruluşa desteğini güçlendirmek için değil bilakis Türkiye üzerinden Orta Asya ülkelerinin de desteğini almak için önemlidir." diye konuştu.

Pierre Krahenbühl, ABD'nin UNRWA'ya ayrıca 45 milyon dolarlık gıda yardımı desteğini kısıtlamasına ilişkin neyi hedeflediği yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:

"Bu haber sadece ABD sözcüleri tarafından dillendirilmiş ancak resmi olarak şu ana kadar bu yönde tarafımıza herhangi bir tebligat ulaşmış değildir. Bu 45 milyon dolarlık yardım acil gıda yardımı içindir. UNRWA'nın Gazze gibi bölgelerde muhtaçlara ulaştırdığı yardımlardır. Şu ana kadar aldığımız mali yardımlarla, bu yılın ilk yarısında Filistinli mültecilere dağıtılmak üzere birçok yardım malzemesi satın alınmıştır. Dolayısıyla mali yardım nereden gelirse gelsin muhtaç Filistinlilere insani yardım dağıtılmak üzere kullanılmıştır. UNRWA ise bu yardımı koordine eden kuruluştur."

- Krahenbühl, yakında Türkiye'yi ziyaret edecek

Temmuz ayında UNRWA Danışma Komisyonu Dönem Başkanlığını devralacak olan Türkiye ile UNRWA'nın ilişkilerinin son yıllarda güçlenerek sürdüğüne vurgu yapan Krahenbühl, "Türkiye, UNRWA çalışmalarında her zaman etkin, önemli ve kilit rol oynamıştır. Türkiye özellikle geçen yıl İsviçre ile ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile UNRWA için özel bir rol oynadı. Türkiye ve İsviçre, BM’de UNRWA’ya yeni finans kaynakları oluşturmak için önemli bir kampanya yürüttü. Ayrıca Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) içinde bu bağlamda önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Türkiye, UNRWA’ya yeni kaynaklar bulma konusunda da özellikle Orta Asya’da önemli katkıları olmuştur." ifadelerini kullandı.

Krahenbühl, yakında Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini belirterek, "Bu ziyaretimde de Türkiye ile UNRWA arasında devam eden güçlü iş birliğini ele alacağız ve bu iş birliğinin seviyesini daha da yükseklere çıkarma konusunda görüş alışverişinde bulunacağım." dedi.

Türkiye'nin UNRWA'ya önemli desteklerinin yanı sıra özellikle Filistinli mültecilere acil gıda yardımı konusunda büyük sorumluluk üstlendiğine dikkati çeken Krahenbühl, "Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız yaklaşık iki ay önce Kudüs'e geldi ve Batı Şeria ile Gazze'deki UNRWA tesislerini ziyaret etti. Yıldız'ın burada UNRWA’nın kilit rolüne vurgu yapması da Türkiye'nin UNRWA'nın rolüne gösterdiği saygı ve desteğin bir işaretidir. Dolayısıyla Türkiye'ye yapacağım ziyarette tüm bu konuları ele alacağız ve ilişkilerimizi yeni aşamaya taşımaya çalışacağım." diye konuştu.

- "UNRWA, BM üyesi ülkelerin koruması altındadır"

Krahenbühl, UNRWA'nın uluslararası camianın korumasında olduğunu vurgulayarak, "Öncelikle UNRWA'nın görevi ile UNRWA'nın krizde olması arasında fark vardır. UNRWA'nın görevi BM üyesi ülkelerin koruması altındadır. UNRWA'nın görevi her üç yılda bir yenilenir. Son görev yenileme sürecinde 167 ülke UNRWA'nın görevinin yenilenmesini istedi. Bu çok önemli bir sayıdır. Bu sayı, 167 ülkenin UNRWA'nın kilit rolüne verdiği önemin bir göstergesidir." dedi.

UNRWA'nın yaşadığı mali krizi "fırsata" çevireceklerini kaydeden Krahenbühl, "Çünkü Halep'ten Refah'a kadar hiçbir Filistinli öğrencinin zor durumda kalmasına izin vermeyeceğim. Bu çocuklar zaten her gün UNRWA'nın okullarına giriş ve çıkışlarında büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar. Savaş, açlık, korku, kontrol noktaları ve işgale maruz kalan çocuklar bunlar. Dolayısıyla bunların gözlerine bakıp da 'başarısız oldum' demek istemem. Bu çocuklar zor koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor. Bunun için teslim olmayacağız, çabalarımdan geri dönmeyeceğim. UNRWA, yeni kapılar çalacak, yeni fırsatlar yakalayacak, yeni bir destek elde edeceğiz ve krizi yeneceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Bu çocukların geleceklerini inşa etmeleri için uğraşacağım"

"Sadece bu çocuklar için de olsa siyasi bir çözüm ve destek bulmazsak, kişisel çabalarımla bu çocukların geleceklerini inşa etmeleri için uğraşacağım." diyen UNRWA Genel Komiseri, şöyle devam etti:

"Herkes İsrail-Filistin sorununu yakından takip ediyor ve politik hassasiyetinin farkında. Ancak her zaman insani boyutu göz önünde bulundurmamız lazım. Bu çatışmanın insani boyut üzerindeki etkilerini görmeliyiz. UNRWA'nın okullarında okuyan Filistinli çocuklar çok acılar yaşadı. Bakın mesela Gazze'deki çocuklar. Bu nesil, 8 yıl içinde 3 ayrı savaşa maruz kaldı. Yüzde 90 hayatları boyunca Gazze’den dışarıya çıkamamıştır. Bütün bunlara rağmen gözlerinde geleceği inşa etmek için bir ısrar olduğunu görüyorsunuz."

Krahenbühl, son olarak, eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Gazzeli çocuklar arasında geçen ve asla unutamadığını belirttiği bir anısını şöyle anlattı:

"Ban Ki-mun çocuklara, 'Sizden derslerinize devam etmenizi istiyorum. İnsan haklarını öğrenmeniz için insan haklarını okumanızı istiyorum' dedi. Orada 14 yaşında Ahmed adlı bir çocuk ise Ban Ki-Mun'a, 'Okumayı seviyoruz, okulumuzu seviyoruz, insan haklarını okumayı seviyoruz, ama benim hakkım nerede peki?' dedi. Bu, Ban Ki-mun için şoke edici bir cevaptı."

ABD yönetimi geçen hafta, UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün "tekrar gözden geçirmek üzere" askıya alındığını açıklamıştı.