DİYARBAKIR (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan, darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Diyarbakır sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz'ın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen sanık Yılmaz tutuklu bulunduğu Adana F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

15 Temmuz 2016'da darbe girişiminin yaşandığı gece, dönemin İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan'ın da aralarında bulunduğu bazı tanıklar dinlendi.

Taşdan, darbe girişimi gecesi 21.00 sıralarında Genelkurmay Başkanlığından telefonla aranması üzerine darbe teşebbüsünden haberdar olduğunu ifade etti.

Kendisini arayan kişinin "sıkıyönetim" olduğunu ve silahlı kuvvetlerin yönetime el koyduğunu belirttiğini aktararak, kendisine "elindeki kuvvetlerle askere karşı durmaması gerektiği" şeklinde söylemlerde bulunduğunu bildirdi.

Taşdan, şunları ifade etti:

"O gece ilk olarak tüm personelimi göreve çağırdım. Ardından askeri araçların geçebileceği güzergahlara araç gönderdim. Daha sonra ise askeri hareketlilik olup olmadığını takip ettik. Başsavcı ile makamına gece saat 02.00'de geçtik. Bu sırada Ankara'daki bombalamayı yapan ilk uçakların Diyarbakır'dan kalktığını öğrendik. Ayrıca Yılmaz'ın da sözde atama listesinde "Diyarbakır sıkıyönetim komutanı" olarak atandığını öğrendim."

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre'nin Yılmaz'a sözde "sıkıyönetim listesi"nde olmasına rağmen gözaltına alınmayan tek kişi olduğunu söylediğini aktaran Taşdan, Yılmaz'ın da Güre'ye darbeye karşı olduğunu açıkça söylemesini gerektirecek bir ortam olmadığını belirttiğini ifade etti.

Taşdan, darbe girişiminin ardından 8. Ana Jet Üssü Komutanlığında sadece hava üssü pilotlarını gözaltına alınma işlemlerini yaptıklarını anlatarak, 20 Temmuz'da ise Korgeneral Yılmaz'ın bizzat kendisince gözaltına alındığını bildirdi.

Diğer tanıklardan Mahmut Akatılğan ve Taner Şentürk ise ifadelerinde o gece bir arada oldukları komutanları Yılmaz'ın darbe içerisinde olmadığına ve karşısında olduğuna dair emir ve talimat vererek, çeşitli görüşmeler yaptığını öne sürdüler.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında sanık Yılmaz'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçirdiği süre, suçun işlendiğine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin oluşu, isminin sözde "Yurtta Sulh Konseyi" tarafından yayınlanan sözde sıkıyönetim listesinde yer aldığını gerekçe göstererek, tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Savcının tutukluluk halinin devamı yönündeki mütalaasına katılmadığını belirten sanık Yılmaz, bugüne kadar dinlenilen 18 tanığın ifadesinde kendisinin darbe içerisinde olmadığını söylediklerini savundu.

Darbenin seyrine göre tavır takındığı yönünde iddianamede yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne süren Yılmaz, savunmasında şunları kaydetti:

"Her zaman hain darbecilerin karşısında yer aldım. Bana bağlı birliklere emir ve talimatlarım hep o yönde olmuştur. Diyarbakır'da tek bir vatandaşın burnu bile kanamamıştır. Ben ne FETÖ'cüyüm ne de darbeciyim. Demokratik, laik hukuk sistemine inanan Türk subayıyım. 16 aydır tek kişilik hücrede tutuklu bulunuyorum. Sanığın yemin etmesi usulde bulunmuyor ancak şerefim, ailem ve Allah'ım üzerine yemin ederim, hiçbir suç işlemedim ve işlenmesine de izin vermedim. Bu nedenle tahliye talebinde bulunuyorum."

Tahliye talebini değerlendiren mahkeme, Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- İstenen ceza

İddianamede, dönemin 7. Kolordu Komutanı olarak görev yapan ve TSK'dan ihraç edilen Korgeneral İbrahim Yılmaz hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.