İSTANBUL (AA) - Beykoz Belediyesi'nin destekleriyle çekilen "Sözlü Tarih Beykoz" belgeselinin galası yapıldı.

Anadoluhisarı Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen galaya Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, yönetmen Cevdet Gümüş ile belgeselde yer alan ilçe sakinleri katıldı. Çelikbilek, burada yaptığı konuşmada, Beykoz'a boşuna “Boğazın İncisi” denilmediğini belirterek, "Otağtepe’de Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile başlayan fetih ve başkent olma çabaları ilçemizin geneline yayılarak devam etmiş. Burada yapılan secdelerle Sultan Mehmet ile Rumeli kalesinin yapılması düşüncesi doğarak hayata geçirilmiş.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un fethi sırasında Beykoz’da yankılanan tekbirleri hala duymaya devam ettiklerini kaydeden Çelikbilek, "Kentimizin değerini bilmemiz gerekiyor. Beykoz’da geçirmediğiniz gün kayıp bir gündür, diye düşünüyorum. Bizler burayı her anlamda birleştirmeyi hedefleriz. Beykoz, Türkiye’nin özel yerlerinden biridir. Arkadaşlarımızın çekimlerini tamamladığı belgeselimizde de göreceksiniz. Bu ilçenin her yerinde emek vardır. Sınırlar sapan taşlarıyla belirlenmedi.” diye konuştu.

Belgeselde, Beykoz'un 25 mahallesinde doğmuş, büyümüş ve halen orada yaşamayı sürdüren 25 aileye mensup yaşlıların anlatımlarına yer verildi.

Program sonunda Çelikbilek, yönetmen Gümüş ile belgeselde yer alanlara teşekkür plaketi takdim etti.