ANKARA (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's (S&P), vadesi gelen dış borç tahvillerinden bazılarını ödeyemeyen Venezuela'nın temerrüte düştüğünü açıkladı.

S&P, Venezuela'nın kredi notunu "tercihli temerrüte" düşürdüğünü duyurdu. Tercihli temmerüt, borçlu bir ülkenin belirli bir tahvil için ödemesi yapamadığını, ancak uluslararası borç yükümlüklerini yerine getirme kararlılığını sürdürdüğünü ifade ediyor.

Venezuela'nın 2019 ve 2024 tarihli iki ayrı borçlanma tahviline ait toplam 200 milyon dolarlık taksidinin ödenmesi için öngörülen 30 günlük kanuni süreyi aştığını belirten kredi kuruluşu ülkenin önümüzdeki üç ay içinde yeniden temerrüde düşmesi ihtimalinin yüzde 50 olduğunu kaydetti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 3 Kasım'da yaptığı açıklamada, ülkesinin 120 milyar doları aşan dış borcunu yeniden yapılandıracağını belirterek olası bir borç temerrüdünün sinyalini vermişti. Devlet petrol şirketi PDVSA'ya 1,1 milyar dolarlık son bir tahvil ödemesi için talimat verdiğini belirten Maduro, sonraki ödemelerin yeniden düzenleneceğini söylemişti.

Petrol üreticisi ülkenin 2000'li yıllar boyunca petrol fiyatları yüksek seyrederken aldığı dış borçlar, fiyatların düşmesinin ardından hazine üzerinde büyük külfet haline geldi. Bugün ülkenin toplam dış borcu 120 milyar doları aşmış durumda. Bunun yarısını dolar cinsi dış borç tahvilleri oluşturuyor.

Ülke şimdiye kadar müttefiki Rusya'dan ilave fon bulma gibi alternatif yollara başvurarak borç yükümlülüklerini yerine getirmeyi başardı. Fakat Trump yönetiminin ağustos ayında Amerikalı yatırımcılara ülkeye yeni kredi vermelerini yasaklamasının ardından bu hassas dengeyi sürdürmek daha da zorlaştı. ABD'deki finans kuruluşları Venezuela ile iş yapmanın itibarlarını zedeleyeceği korkusuyla ülkeye yeni borç sağlamayı istemiyor.

Ülkede gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin, 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü. Ülkede aylarca süren hükümet karşıtı gösterilerde en az 125 kişi hayatını kaybetmişti.