İSTANBUL (AA) - SunExpress Üst Yöneticisi (CEO) Jens Bischof, “Anadolu uçuşlarımıza yeni güzergahlar ekledik ve frekansları önemli ölçüde arttırdık. Toplam yüzde 20’lik bir kapasite artışı ve 5 milyondan fazla koltuk ile Avrupa’dan Türkiye’ye en yüksek koltuk kapasitesini sunmaya başladık. Bunun yanında, 2018 yaz sezonunda, Türkiye’den Rusya ve Orta Doğu pazarına uçuş ağımızı genişleteceğiz.” dedi.

Bischof, Türk Hava Yolları (THY) ile Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress’in 2017 yılı sonuçlarını ve 2018 planlarını anlatmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yaptığı sunumda, geçen yıl şirket tarihinin en büyük cirosunu gerçekleştirdiklerini söyleyen Bischof, “SunExpress, 2017’de 1 milyar 154 milyon avro, yaklaşık 4 milyar 751 milyon TL ile tarihinin en yüksek cirosunu elde ederek, 2016 yılına göre yüzde 17’lik bir büyüme gerçekleştirdi. Yolcu sayımızı, önceki yıla göre yüzde 11 arttırarak 8,8 milyon yolcuya çıkardık, doluluk oranı ise yüzde 84 oldu.” diye konuştu.

SunExpress’in güçlü finansal yapısıyla istikrarlı büyümesini sürdürmeye devam ettiğini belirten Bischof, İzmir ve Antalya merkezleri ile Avrupa kentleri arasında direkt seferlerle en fazla uçuş gerçekleştiren havayolu şirketi SunExpress’in, toplamda yüzde 20’lik bir kapasite artışı ile 2018 yaz sezonuna gireceğini kaydetti.

Hem Akdeniz hem de Ege Bölgelerine tarifeli seferlerle en fazla turist getiren havayolu şirketi olduklarını belirten Bischof, “2018 yaz tarifemiz ile Avrupa’dan Türkiye’ye olan kapasitemizi, özellikle Antalya ve İzmir başta olmak üzere ciddi oranda arttırdık. Ayrıca, Anadolu uçuşlarımıza yeni güzergahlar ekledik ve frekansları önemli ölçüde arttırdık. Toplam yüzde 20’lik bir kapasite artışı ve 5 milyondan fazla koltuk ile Avrupa’dan Türkiye’ye en yüksek koltuk kapasitesini sunmaya başladık. Bunun yanında, 2018 yaz sezonunda, Türkiye’den Rusya ve Orta Doğu pazarına uçuş ağımızı genişleteceğiz.” ifadelerini kullandı.


- “Brüksel, Londra ve Bükreş, Antalya’dan uçacağımız yeni hatlar olacak“



Jens Bischof, SunExpress’in yeni uçuş ve bağlantılarla birlikte 2018 yazında Türkiye’de 12 noktadan Avrupa’nın 32 kentine direkt tarifeli sefer gerçekleştireceğini belirterek, Antalya’nın şirketin gelecek planında önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Bischof, “Antalya bizim evimiz. Türkiye’ye güvenimiz tam. Bu doğrultuda da, 2018 yazında Antalya’ya tarifeli olarak rekor bir koltuk arzı gerçekleştiriyoruz. Avrupa’dan Antalya’ya 3 milyondan fazla koltuk arz ediyoruz. Bu çerçevede, Haziran ayı itibariyle Antalya’dan uçuşlara başlayacak 5 adet Airbus A320 uçağı kiraladık.” bilgisini verdi.

Bu yaz sezonuyla beraber, mevcut uçuşların yanı sıra Antalya’dan 3 yeni destinasyona daha uçmaya başlayacaklarını anlatan Bischof, “Brüksel, Londra ve Bükreş, Antalya’dan uçacağımız yeni hatlar olacak. Ayrıca, Alanya Gazipaşa’dan da Köln’e uçmaya başlayacağız. Bu yaz sezonunda Antalya’ya yüzde 20 kapasite artışı gerçekleştiriyoruz. Antalya’dan Avrupa’da 27 noktaya direkt tarifeli uçuş gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

İzmir’i 2012 yılında aktarma merkezi (Hub) ilan ettiklerini hatırlatan Bischof, “Her geçen gün İzmir’deki uçuş ağımızı genişletiyoruz. 2018 yaz sezonuyla beraber, İzmir’den kesinleşen yeni destinasyonumuz Fransa’da Lyon oldu. İzmir’deki pazar payımızı gün geçtikçe daha da arttırıyoruz. Avrupa’daki Almanca konuşulan ülkeler Almanya, Avusturya ve İsviçre'den, İzmir’e olan pazar payımız yüzde 80 civarında. Bu yaz İzmir uçuşlarımızda da yüzde 13’lük bir kapasite artışımız var. İzmir’i de Avrupa’da 25 noktaya direkt tarifeli seferlerle bağlayacağız.” dedi.

- Samsun’dan Münih’e ve Elazığ’dan Hannover’e uçuşlar başlıyor

Anadolu ile Avrupa kentleri arasında direkt seferlerle en fazla uçan havayolu şirketi SunExpress'in 2018 yaz sezonunda bu güzergahtaki uçuş ağına 15 yeni sefer daha ekleyeceğini aktaran Bischof, şunları kaydetti:

“2018 yaz sezonunda sunduğu yeni bağlantılarla birlikte Adana, Ankara, Gaziantep, Elazığ, Konya, Kayseri, Ordu-Giresun Havalimanı, Samsun ve Trabzon olmak üzere Anadolu’nun 9 kentinden Avrupa’da 17 destinasyona direkt tarifeli uçuş gerçekleştireceğiz. Anadolu ile Avrupa arasındaki mevcut uçuşlarımıza, Ankara’dan Londra, Paris, Zürih, Amsterdam ve Köln, Gaziantep’ten Londra, Münih ve Zürih, Kayseri’den Hamburg, Münster ve Strasburg; Konya’dan Stockholm ve Düsseldorf; Samsun’dan Münih ve Elazığ’dan Hannover’i de ekliyoruz.”

- “WhatsApp hizmeti ile WhatsApp’ı kullanan ilk havayolu olduk”

SunExpress’in dijital satış kanallarında önde gelen bir havayolu olmayı hedeflediğini belirten Jens Bischof, “Geçtiğimiz yıllarda dijitalleşme stratejimizin bir parçası olarak, misafirlerimizin beklentilerini karşılamak için çok önemli işler başardık; rezervasyon sistemimizi değiştirdik, kullanıcı dostu yeni bir web sitesi yarattık. Amacımız misafirlerimize her türlü kanaldan ulaşabilmek. Bu çerçevede de geçtiğimiz günlerde başlattığımız WhatsApp hizmeti ile WhatsApp’ı kullanan ilk havayolu olduk. Artık misafirlerimiz, her türlü soruları için bize WhatsApp aracılığı ile 7/24 ulaşabilir.” diye konuştu.

Bischof, daha önce misafirlerini gökyüzünde simit keyfiyle buluşturan ilk havayolu olan SunExpress’in, şimdi de misafirlerine gökyüzünde döner ve gözleme sunmaya başladığını kaydetti.



- SunExpress, Türk turizmini ileriye taşımaya devam edecek


Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bischof, Türkiye Almanya ilişkilerine ilişkin şunları kaydetti:

“Bütün belirsizliklere rağmen 2017 yılı, SunExpress için oldukça başarılı bir yıl oldu. 2018’de de daha başarılı bir sonuç almayı amaçlıyoruz. Turizmdeki yükselişin süreceğini öngörüyoruz. Şu anda rezervasyonlar oldukça pozitif ve önceki yıla göre kapasitelerin üzerinde görünüyor.

Tur operatörleri ve seyahat acenteleri, Orta Avrupa’dan Türkiye’ye olan tur paketlerinde ciddi bir canlanma bekliyor. SunExpress, Türk turizmi açısından oldukça hayati ve belirgin bir rol oynuyor. Turizm taşımacılığının önde gelen havayolu olarak, sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu çerçevede de Türk turizmini desteklemeye ve daha ileriye taşımaya devam edeceğiz.”



- “Bizim sorumluluğumuz bu ilki ülke arasındaki iyi ilişkileri beslemek”

Jens Bischof, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan dış hat uçuşları bulunmadığını belirterek, Türkiye’deki sahil şeridi ve Anadolu şehirlerine odaklanmayı sürdüreceklerini söyledi.

Bischof, Türkiye ve Almanya ilişkilerinin SunExpress’in hedeflerini revize etmeyi gerektirmeyeceğini belirterek, “Biz 2017’de trendin aksine davrandık ve büyüdük. Siyasi arenadaki gürültü elbette turizmi etkiliyor ancak Türkiye’nin makul bir destinasyon olması insanları ikna etti. Ne kadar manşet çıkarsa çıksın Avrupa’da insanlar 2017’de Türkiye’ye gelmeyi sürdürdü, bu yıl da böyle olacak. Bizim de sorumluluğumuz bu ilki ülke arasındaki iyi ilişkileri beslemek.” değerlendirmesinde bulundu.


,- “SunExpress’in yakın gelecekte Yeni İstanbul Havalimanı ile alakalı bir projesi yok”

SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çalışkan ise firmanın 73 uçaklık bir filoya ulaştığını belirterek, bu filoyu hangi yönde kullanacaklarını hem kendi içlerinde hem de ortakları Lufthansa ve THY ile istişare ettiklerini söyledi.

Çalışkan, “Çok sayıda strateji toplantıları yaptık. Bu toplantıların neticesinde SunExpress’in yakın gelecekte Yeni İstanbul Havalimanı ile alakalı bir projesi yok. Antalya’da özellikle Avrupa coğrafyasına trafikte yüzde 50’yi aşan bir pazar hakimiyetimiz var. İzmir’de bu yüzde 80’lerin üzerine çıkıyor. Dolayısıyla bu pazarlar doğrultusunda planlamalarımızı yapıyoruz.” diye konuştu.

SunExpress Almanya Genel Müdür Yardımcısı Alper Özen de şirketinin faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

Toplantının soru-cevap bölümünün ardından şirketin uçuşlarda servis etmeye başladığı gözleme ve döner ikramı salondaki gazetecilere de yapıldı.