RABAT (AA) - Fas İnsan Hakları Merkezi Başkanı Abdulilah el-Hadri, Suriye rejiminin Doğu Guta’daki hava ve kara saldırılarının insanlığa karşı işlenmiş "savaş suçu" olduğunu söyledi.

Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde dün sivil halka karşı ağır silahlarla havadan ve karadan yapılan saldırılar hakkında AA muhabirine konuşan Hadri, “Suriye rejiminin Doğu Guta’daki saldırıları insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Bu saldırılar aynı zamanda savaş suçudur ve bu konuda mesuliyet sahibi Uluslararası Adalet Divanı'dır.” dedi.

Hadri, Rus kuvvetlerinin ve Suriye rejiminin bölgede silahsız sivillere karşı birçok katliam gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, "Suriye’de yaşanan katliamlara karşı Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası kamuoyunun sessiz kalması, katliam yapan tarafı pervasızca hareket etmeye sevk ediyor." ifadelerini kullandı.

Dünyada Arap halklarının "özgürlük umutlarını" baltalamaya çalışan bir eğilim olduğunu vurgulayan Hadri sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası toplum, ‘Arap Baharı’ ile kendilerini idare etme fırsatını yakalayan Arap halklarının zayıf kalmalarını ve birlik içerisinde olmasını istemiyor. Zulüm ve yolsuzluklara karşı çıkan halka, tek çözüm olarak zalim rejimlerine biat etmeyi sunuyorlar. Suriye halkının katliamlardan ve insan hakları ihlallerinden kaynaklanan acıları tasavvur sınırlarımızı aştı. Bölge silah endüstrisinin, silahlarını test etme alanına döndü. Suriye vatandaşları dünyanın dört bir köşesine dağıldı."

Hadri, Suriye’de bir an önce muhalefete yönelik baskıların sona ermesi gerektiğini belirterek, müzakerelerin daha sağlam bir zeminde yürütülmesi gerektiğini kaydetti.