İSTANBUL (AA) - MUHAMMED ŞEYH YUSUF - Suriye'nin önde gelen düşünürlerinden Dr. Abdulkerim Bekkar, Türkiye'nin Arap topluluklarına karşı kucaklayıcı tutumunu takdir ederek, İstanbul'daki Arap aydınlarına, geleceğe ilişkin bir perspektif belirlemek amacıyla bir araya gelme çağrısında bulundu.

İslami eğitim ve düşünce alanında Suriye'nin önde gelen isimlerinden Bekkar, AA muhabirine verdiği mülakatta, Arap dünyasının içinde bulunduğu durumun, kültürel çalışmalardaki verimsizliğin bir sonucu olduğunu ifade etti. Bekkar, "Diktatörlükten kurtulmadan ve İslam ümmetini kurtaracak ortak paydalar bulunmasını hedefleyen diyalog sürecini benimsemedikçe hiçbir şey elde edemeyiz." dedi.

Farklı ülkelerde olmalarına rağmen Arap aydınları arasındaki iletişimin gerekliliğine işaret eden Bekkar, Arap dünyasının geleceğini en iyi şekilde planlayabilmek için sorumluluğun İstanbul'daki Arap entelektüellerine ait olduğunu söyledi ve bu amaçla bir araya gelme çağrısı yaptı.

Bekkar, Türkiye'nin kendilerine karşı tutumundan övgüyle söz ederek, "Arap topluluklarına kucak açtığı için Türkiye'ye müteşekkiriz." dedi.

- Arap dünyasındaki siyasi kuraklık

Pratik vizyonun deneyim ve tecrübeden kaynaklandığını hatırlatan Bekkar, Arap ülkelerinde yaklaşık 60 senedir "siyasi kuraklık" yaşandığını söyledi.

Siyasi partilerin kurulmasına izin vermeyen askeri yönetimlerle sınandıklarını belirten Suriyeli düşünür, bir şekilde var olan siyasi partilerin de uygulanması mümkün olmayan idealist vizyonlara doğru yol aldığını dile getirdi.

Bekkar, Arap dünyasının halihazırdaki durumunun, kültürel çalışmalardaki verimsizlik ile marazi bir durumun yansıması olduğunu ifade ederek, "Bu marazi durum, Arap coğrafyasında egemen olan despotizmdir. Bu diktatörlük hali, aydınların sözlerini ya değersizleştirdi ya da düşünürlerin görüşlerine de sirayet ederek kendi fikirlerine körü körüne bağlı hale getirdi." diye konuştu.

"Kanaat önderleri, ümmeti istikrara sevk etmeli." diyen Bekkar, diyalog ve müzakereye yönelmedikçe soğuk iç savaşın var olacağını, ardından sıcak savaşın geleceğini ve bu durumun siyasi, ekonomik ve sosyal tüm hayatı tehdit ettiğini vurguladı.

- "Ortak paydalarımızı bulmamız gerekiyor"

Arap entelektüelleri arasında diyalog çağrısı yapan ve bu konudaki düşüncelerini "Anlaşmazlıkların Yönetimi ve Farklılıklarla Birlikte Yaşama Yolları" isimli (Türkçe basımı hazırlık aşamasında) kitabında toplayan Bekkar, "Sadece tek renkten oluşan bir ümmet olamaz. Bizim ortak paydalarımızı bulmamız gerekiyor." dedi.

Bekkar, prensipteki anlaşmazlık ve çeşitliliğin doğal olduğunu aktarırken, "Bu anlaşmazlıklar yönetilmeye muhtaç. Ayrıca ortak aydınlık bir bakış oluşturmamız için anlaşmazlıkları, diyalog ve anlayışla ele almamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Arap Baharı" devrimlerinde ortak tek bir slogan yükseldiğini, bunun da "diktatörlük ve zulümden kurtulmak" olduğunun altını çizen Bekkar, bu sloganın dünyadaki özgürleşme hareketlerinin ortak paydası olduğunu söyledi. Bekkar, askeri yönetimlerin, iktidarda ortaklık kabul etmediğine, karar merciinde tek olmak için çalıştığına dikkati çekti.

- Suriye'deki kriz ve çözümü

Suriye'deki iç savaşa da değinen Bekkar, muhaliflerin farklı alanlardaki siyasi platformlarını birleştirmesi gerektiğini, çözümün de Beşşar Esed rejiminin son bulmasıyla geleceğini söyledi.

"Esed gitmeden müzakere yapılmayacağını söyledik. Çünkü Beşşar Esed, bozuk sistemin ön yüzü. Emniyet birimleri de Suriye'de işlenen suçlarının çoğunun sorumlusu." diyen Bekkar, üyesi olduğu Suriye İslam Meclisi'nin bu konuda hazırladığı bildiride yer alan "Esed'in gitmesi, güvenlik birimlerinin yeniden oluşturulması, milislerin varlığına son verilmesi, Suriye'nin birlik ve beraberliğinin korunması, siyasi kotaların reddedilmesi" başlıklarını hatırlattı.

Bekkar, iç savaşın çözüm yolunun, tüm haklara saygılı, hukuk önünde bütün vatandaşların eşit olduğu ve adil seçimlerin yapıldığı çoğulcu bir devletten geçtiğini sözlerine ekledi.