KUNEYTRA/ANKARA (AA) - Suriye'nin Kuneytra ilindeki askeri muhalifiler ile Beşşar Esed rejimi arasında varılan anlaşma gereği bölgeden ayrılmak zorunda kalanları taşıyan ilk tahliye konvoyu ülkenin kuzeyine hareket etti.

İsrail sınırında yer alan Kuneytra'daki AA muhabirinin bildirdiğine göre, Suriye'nin Ürdün sırında yer alan Dera ilindeki tahliyelerin ardından Kuneytra'dan da zorunlu tahliyeler başladı.

Esed rejimiyle uzlaşmayı kabul etmeyen sivilleri ve askeri grupları taşıyan tahliye konvoyu, Türkiye sınırındaki İdlib iline doğru yola çıktı.

40 otobüslük konvoyda en az 1500 kişi yer aldı.

Bölgeden tahliyelerin devam etmesi bekleniyor.

- Güneydeki tahliyelerin süreci

Rejim ve destekçilerinin 20 Haziran'da Rusya'nın hava desteğiyle ilk olarak Dera'ya askeri operasyon başlatmasının ardından 6 Temmuz'da Rusya ve askeri muhalifler, Dera'da kalıcı ateşkes ve tahliye anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı.

15 Temmuz’da ise Dera'daki askeri muhalif ve sivilleri taşıyan 700 kişilik ilk tahliye konvoyu İdlib'e hareket etmişti.

Rejim ve destekçileri, Dera ilinin büyük bölümünü ele geçirdikten sonra hafta başında İsrail sınır hattına yönelmişti.

Kuneytra'daki askeri muhalifler, rejim güçlerinin bölgedeki sivil yerleşimlere yoğun saldırıları sonucu dün ateşkes ve tahliye anlaşmasını kabul etmek zorunda kalmıştı.

Rusya'nın ara buluculuğunda gerçekleşen anlaşmada, muhaliflerin Kuneytra ilini rejime teslim ederek ağır silahlarını da bırakıp İdlib'e gideceği ön görülmüştü.

Ülkenin güneybatısındaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra'yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.