ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Paris Anlaşması'na ilişkin, "En az kirleten ülkeler arasında olmamıza rağmen birçok yatırımın önünü kesmemiz bekleniyor. Yeşil İklim Fonu'na para atmamız bekleniyor ve onlardan istifade edecek ülkeler sınıfına da alınmıyoruz. Böyle adalet olmaz, böyle bir anlaşma da olmaz." dedi.

Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Türkiye Çevre Koruma Vakfınca düzenlenen, "Tabiatı Keşfet Yeşil Çerçeve Fotoğraf Yarışması"nın bir otelde düzenlenen ödül töreninde konuştu.

Tabiat dengesinin bozulmamasının önemine değinen Özhaseki, yapılan en ufak müdahalelerin bile faturasının sel, kuraklık gibi felaketlerle görüleceğini dile getirdi.

Sanayi devriminin ardından tabiatın dengesinin bozulduğunu ve doğanın tahrip edildiğini aktaran Özhaseki, Bakanlık olarak çevreyi korurken, yatırımların yapılmasını da sürdüreceklerini ifade etti.

"Bal yaparken çiçeklere zarar vermeyen bal arısı"nın prensibiyle çalıştıklarını söyleyen Özhaseki, "Yatırım yapılacak alanlar belirlenir, o yatırımın nihayetinde dışarıya çıkaracağı, çevreyi kirletecek unsurları varsa bunların sıfıra düşürülmesi için ne tür tedbir varsa hepsi alınır ve yapılır. Böyle bir prensip içinde devam ediyoruz. Bakanlık olarak hem tabiatı, çevremizi korumaya çalışıyoruz, kirletenlere mani olmaya çalışıyoruz hem de bir taraftan yatırımların önünü açacak projelere de imza atmaya gayret ediyoruz." diye konuştu.

- "İmza attık ama Meclis'e getirip yürürlüğe de sokmayız"

İklim değişikliği nedeniyle son yıllarda ortaya ürkütücü rakamlar çıktığını belirten Özhaseki, yeryüzü sıcaklığının artı 1 derece, denizlerdeki seviyenin 19 santimetre ve havadaki karbondioksit miktarının da yüzde 42 arttığını vurguladı.

Bu konuda tüm dünyada çalışmalar olduğuna ve Türkiye'nin de bu konuda uluslararası anlaşmalara imza attığına işaret eden Özhaseki, son olarak Paris Anlaşması'nda taraf olduklarını hatırlattı.

Anlaşma kapsamında Türkiye'nin Yeşil İklim Fonu ve diğer teşviklerden yararlanamadığını ifade eden Özhaseki, geçen ay Bonn'da yapılan toplantıda bu konuda düzenleme olmadığı takdirde Paris Anlaşması'nı Meclis'e getirmeyeceklerini dile getirdiğini anımsattı.

Birçok ülkenin dünyayı kirlettiğine değinen Özhaseki, "Türkiye'nin kirletme oranı da genel kabul 0,07. En az kirleten ülkeler arasında olmamıza rağmen birçok yatırımın önünü kesmemiz bekleniyor. Yeşil İklim Fonu'na para atmamız bekleniyor ve onlardan istifade edecek ülkeler sınıfına da alınmıyoruz. Böyle adalet olmaz, böyle bir anlaşma da olmaz. Biz buna imza attık ama Meclis'e getirip yürürlüğe de sokmayız. Haklı iddiamızı da her yerde dimdik durarak anlatmaya devam ederiz. Bunda da ısrarcıyız." ifadesini kullandı.

- "Çevreyi emanet olarak görüyoruz"

Türkiye'de son 15 yılda çevre anlamında ciddi yatırımlar yapıldığını anımsatan Özhaseki, nüfusun yüzde 81'ine hitap eden oranda atık su arıtma tesisi yapıldığını anlattı.

Katı atıklarla ilgili nüfusun yüzde 65'ine yönelik düzenli katı atık arıtma tesisleri yapıldığını, gemi atıkları konusunda da sahillerde 269 yerde atık alım hizmeti verildiğini aktaran Özhaseki, 229 istasyonda şehirlerin hava kalitesinin kontrol edildiğini ve mavi bayraklı plaj konusunda da dünya ikincisi olunduğunu dile getirdi.

Çevreyi bir emanet olarak gördüklerini vurgulayan Özhaseki, bu konuda üzerlerine düşen ne varsa yapmaya çalıştıklarını, çevre bilincinin ilkokuldan başlatılarak öğretilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakanlık binası ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlayan Sıfır Atık projesine ilişkin hedeflerini anlatan Özhaseki, bu projeyi gelecek yıl Ankara'da, sonrasında 81 ilde uygulamayı hedeflediklerini belirtti.

Özhaseki, "Bizim bu gayretimizle insanlar çevreyi çok koruyacaklar, yaşadıkları ortamlara daha çok saygılı olacaklar. Burasının hepimizin yaşamını kaliteli bir şekilde sürdürmesinin birinci şartı olduğu bilinciyle hareket edecekler ve insanlığın ortak bahçesi olarak görüp hayatlarını böyle sürdürecekler, temennisinde bulunuyorum." diye konuştu.

Yarışmaya emeği geçenlere teşekkür eden Özhaseki, dereceye giren gençleri kutladı.

Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Cengiz Tekinsoy da Bakanlığa bağlı özel koruma alanlarında yapılan çalışmaları anlatarak, vatandaşları bu alanları ziyaret etmeye çağırdı.

Konuşmaların ardından Özhaseki, yarışmanın medya sponsoru TRT'ye ve jüri üyelerine teşekkür belgesi, özel çevre koruma bölgesine ait doğa fotoğraflarıyla dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.

Özhaseki, 3'ü derece, 8'i mansiyon olmak üzere 11 yarışmacıya 55 bin lira ödül dağıtılan yarışmada dereceye giren öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ödüllü fotoğraflar otelin fuaye alanında sergilendi.