TUNUS (AA) - Tunus'ta "Yurtdışındaki Tunusluları Kurtarın" isimli sivil toplum kuruluşu (STK), hükümete "çatışma bölgelerindeki Tunuslu savaşçıların ailelerinin bir an önce ülkeye geri getirilmesi" çağrısında bulundu.

Yurtdışındaki Tunusluları Kurtarın Örgütü Başkanı Muhammed İkbal bin Receb, başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığından "meclis ile koordineli şekilde çalışarak ülke dışındaki çeşitli çatışma alanlarında bulunan Tunusluların durumuna ilişkin bir komite kurulmasını" istedi.

Bin Receb, ülkeye geri dönenlerin rehabilite edilerek yeniden topluma kazandırılması için de bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

- "Ailelerin günahı çocuklara yüklenmemeli"

Yetkilileri çatışma bölgelerinde mahsur kalan Tunuslu aileler konusunda "duyarsız kalmakla" suçlayan Bin Receb, şunları kaydetti:

"Çatışma bölgelerine giden ailelerin günahı yaşları 1 ile 10 arasında değişen çocuklara yüklenmemeli. Güvenlik ve insani durum açısından hükümet bu konuda sorumluluk almalı ve onları kurtarmalı."

Öte yandan telefon bağlantısı ile toplantıya katılan Libya Caydırıcı Gücü ve Trablus Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Ahmed bin Salim de Libya'da bu durumda bulunan Tunuslu 22 çocuk ve 14 kadın olduğunu söyledi.

Bin Salim, Tunus makamlarının söz konusu kişilerin sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu arada AA muhabirine konuşan Yurtdışındaki Tunusluları Kurtarın Örgütü Genel Sekreteri Mona el-Cendubi, çatışma bölgelerinde bulunan çocukların sayısına ilişkin ellerinde kesin bir rakam olmadığını ancak örgüt olarak Libya'da 39, Türkiye'deki kamplarda 12 ve Suriye'de 12 Tunusluya ait dosyayı takip ettiklerini söyledi.

Yabancı topraklarda savaşmaya giden Tunusluların sayısını 2 bin 929 kişi olarak açıklayan Tunus makamları, bunlardan 800'ünün daha sonra ülkeye geri döndüğü bilgisi paylaşılmıştı.