İSTANBUL (AA) - ABD'nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize engeline rağmen Las Vegas'ta 12-14 Şubat'ta düzenlenen Magic Show'a katılan Türk hazır giyim firmalarının stantları ziyaretçi akınına uğradı.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nden (İHKİB) yapılan açıklamaya göre, firmalar, alanında dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan fuardan yüklü siparişlerle dönüyor.

ABD'nin hazır giyim tedarikçisi ülkeler arasında Çin, 37 milyar dolarla ilk sırada yer alıyor. Çin'i 11 milyon dolar ile Vietnam, 6 milyon dolarla da Hindistan takip ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHKİB Başkan Vekili Kemalettin Güneş, ABD'nin yılda yaklaşık 100 milyar dolarla dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı konumunda bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'nin 2016'da 536 milyon dolar olan ABD'ye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının geçen yıl yüzde 4,3 artışla 559 milyon dolara çıktığını belirtti.

Güneş, dünyanın 7'nci büyük hazır giyim tedarikçisi olarak ABD pazarından aldıkları payın sadece yüzde 0,8 olduğunu aktararak, "Biz elbette bu oranı yeterli görmüyoruz. ABD pazarındaki payımızı orta vadede yüzde 1,5’e, yani 1,5 milyar dolarlara çıkarmak istiyoruz. Ocak ayında ABD’ye ihracatımızdaki yüzde 23,3’lük artış ve Las Vegas’taki Magic Show’da firmalarımıza gösterilen ilgi, bu hedefin çok uzak olmadığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.


- "Türkiye'yi ABD pazarında ilk 10'a sokmak istiyoruz"


İHKİB ABD, AB ve Uzak Doğu Fuarlar Komitesi Başkanı Özkan Karaca da ABD'nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize engeline rağmen İHKİB'in öncülüğünde 30 firmayla Magic Show'a milli katılım düzenlediklerini bildirdi.

Fuarın açılışından itibaren Türk firmalarının stantlarında yoğun bir ziyaretçi trafiği olduğunu belirten Karaca, şunları kaydetti:

"Türkiye, küresel ölçekte bir hazır giyim üreticisi olduğu halde ABD'nin 20'nci tedarikçisi konumunda bulunuyor. Orta vadede Türkiye'yi ABD'nin hazır giyim tedarikçisi ülkeler arasında en azından ilk 10'a sokmak istiyoruz. Bilindiği gibi Ekonomi Bakanlığımız ABD'yi hedef pazar olarak belirledi. İHKİB olarak, ABD pazarının geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Vize engeline rağmen 30 firmamızla Las Vegas'a geldik ve alanında dünyanın en büyük fuar organizasyonları arasında bulunan Magic Show'da yerimizi aldık. Özellikle fuara sürekli katılım gösteren firmalarımızın stantlarına yoğun bir ilgi vardı. Markalarımız yüklü miktarda siparişlerle Türkiye'ye dönüyorlar."

Karaca, Türkiye'nin ABD'ye ihraç ettiği hazır giyim ürünleri arasında yüzde 35'le kadın giyimin ilk sırada yer aldığını, kadın giyimi yüzde 29 ile örme giyim, yüzde 17 ile erkek giyim, yüzde 10 ile iç giyim ve yüzde 4 ile çorabın takip ettiğini bildirdi.