KAMPALA (AA) - Uganda’da Devlet Başkanı Yoweri Musevi’nin, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'yi devirmeye çalıştığına dair haber yaptıktan sonra tutuklanan 8 gazeteci hakkında görülen davada sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Uganda Sulh Ceza Mahkemesi Başkanı James Ereemye Mawanda, ülkedeki yerel gazetelerden The Red Pepper'da çalışan 8 gazetecinin 19 Aralık’a kadar tutukluluk hallerinin devamına ve kefaletle salıverilme talebinin o tarihte kararlaştırılmasına hükmetti.

Mahkemede, Savcı Abdul-Salam Waiswa, gazetecilerin kefaletle salıverilmesinin hem Uganda hem de Ruanda güvenliğine tehdit oluşturacağını öne sürdü.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin Ruanda Devlet Başkanı Kagame’yi devirmek için faaliyetler yürüttüğünü yazan gazeteciler, "ülke güvenliğine zarar verecek yanlış haberler yayınlamak" ve "Devlet Başkanı Musevi'nin kardeşi Salim Saleh ve Güvenlik Bakanı Henry Tumukunde’nin itibarına zarar vermek"le suçlanıyor.

Ülkedeki insan hakları kuruluşları tutuklamaları eleştirerek, ülkedeki basın özgürlüğünün hükümet baskısı altında giderek azaldığını belirtiyor.