UŞAK (AA) - Uşak Adliyesi otoparkının yetersizliğini gerekçe göstererek adliyede yaptıkları protesto eyleminin ardından hakkında dava açılan eski Uşak Barosu Başkanı Baki Kantar'ın beraatine karar verildi.

Uşak 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya hakkında "kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan eski Uşak Barosu Başkanı Baki Kantar, olay günü cezaevi nakil aracında bulunan Doğukan Ersidar, Hüseyin Ergün, Levent Dolavcı, Mahmut Bulduk, Selahattin Yılmaz, Sinan Aydın, Şener Görgülü, Zeynal Demirel ve Vural Kıvılcım, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, çeşitli illerin baro başkanları ile çok sayıda avukat katıldı.

Kimlik kontrollerinin ardından mahkeme başkanı Kantar'dan olay günü yaşananlarla ilgili çeşitli sorular yöneltti.

Kantar, "Uşak Adliyesi'ndeki otopark yetersizliğine" dikkat çekmek için basın açıklaması düzenlediklerini, bu nedenle dönemin Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş'ün talimatıyla 32 avukatla birlikte haklarında soruşturma başlatıldığını anlattı. Kantar, 32 avukatın Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 30 Mayıs'ta görülen davada beraat ettiğini, Adalet Bakanlığının izni ile kendisi hakkında dava açıldığını belirterek suçsuz olduğunu savundu.

Olay günü aracıyla protestoya katıldığını, sadece demokratik haklarını kullandıklarını belirten Kantar, "Ortada herhangi bir suç yok. Ben avukatlık haklarını korumak için bir basın açıklaması organize ettim. Asıl davayı açan savcılık makamının yargılanması gerekli, beraatimi istiyorum." dedi.

Olay günü cezaevi nakil aracında bulunan mağdurlar, sanıktan şikayetçi olmadıklarını belirterek herhangi bir mağduriyetlerinin bulunmadığını ifade etti.

Mağdurlardan Levent Dolavcı ile Şener Görgülü ise şikayetçi olmadıkları halde olaydan sonra ifadelerinin alındığını iddia ederek dönemin cumhuriyet savcısı ile cumhuriyet başsavcısı hakkında şikayetçi olduklarını beyan etti.

TBB Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu ise yaptığı savunmada iddia edilen suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını belirterek, "Ortada bir suç yoktur. Müvekkilim sadece demokratik hakkını kullanmıştır. Ortada kamu gücünün cumhuriyet başsavcısı tarafından kötüye kullanılması söz konusudur. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum." dedi.

Savunmaların tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Selahattin Şeyda mütalaasında davaya konu olan suçun maddi ve manevi unsurlarının bulunmadığını belirterek sanığın beraatine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından Kantar'ın beraatine karar verdi.

Avukatlar, mahkemenin kararını alkışlarla kutladı.

Uşak Barosu Başkanı Gürcan Sağcan, duruşmanın ardından adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, kararın avukatlık mesleği adına sevindirici olduğunu, büyük bir yanlışın Türk yargısı tarafından sonlandırıldığını söyledi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise kararın sevindirici olduğunu belirterek Kantar ve 32 avukatla ilgili soruşturma yürüten cumhuriyet savcılarının yargılanmasını istedi.

Avukatlar, açıklamanın ardından adliyeden ayrıldı.

Uşak Barosu üyeleri, adliye otoparkının yetersizliğini protesto etmek için 14 Haziran 2016'da adliyede basın açıklaması yapmıştı. Açıklamaya katılan avukatlar araçlarıyla adliye binasının bahçesine girmiş, bazıları da giriş çıkışı kapatmış, bunun üzerine gösteriye katılan 32 avukat hakkında "kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 30 Mayıs'ta görülen davada 32 avukat beraat etmişti.