SANA (AA) - Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım kurumlarına, Yemen'e ulaştıracakları yardımları Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih güçlerinden kurtarılmış bölgeler üzerinden yapmaları çağrısında bulundu.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Yerel Yönetimler Bakanı Abdurrakib Feth, BM'nin insani yardım kurumlarının, yardımlarını Aden limanı ile Husiler ve devrik lider Salih güçlerinden kurtarılmış bölgelerde bulunan havalimanları üzerinden yapmalarını istedi.

Feth, "Hükümet, Yemen'in tüm bölgelerinde yardım alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının yerel ortakları aracılığıyla yardımları bütün illere ulaştırmasını kolaylaştırmaya kararlıdır." dedi.

Feth ayrıca, başında bulunduğu Devlet Yüksek Yardım Komitesinin uluslararası alanda kabul edilen tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik standartlarını taahhüt ettiğini belirtti.

Husilerin, 4 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a yönelik füze saldırısı, koalisyon güçlerinin, Yemen'deki hava, deniz ve kara tüm sınır geçişlerinin kapatılmasını öngören kararı almasına yol açmıştı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suudi Arabistan'ın tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı abluka kaldırılmazsa ülkede dünyanın en büyük kıtlığının yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Yemen Temsilcisi Meritxell Relano, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı ablukanın kaldırılmaması durumunda, ülkedeki akaryakıtın ay sonuna kadar, aşıların de bir ay içerisinde biteceğini vurgulamıştı.

İngiltere ve Fransa da Yemen'e insani yardımların önündeki bütün engellerin kaldırılması çağrısı yapmıştı.