SANA (AA) - MURAD EL-ARİFİ - Yemen'in Hudeyde kentinden, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin operasyonu nedeniyle, göç etmek zorunda kalan 121 bini aşkın sivil, 2014'ten beri Husilerin kontrolünde olan başkent Sana ve diğer bölgelerde zor şartlar altında hayata tutunuyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Hudeyde'de insani yardım alanında çalışan gruplarla iş birliği yaparak hazırladığı raporda, kentten göçlerin devam ettiği ve haziran ayı başından bu yana 17 bin 350 aileye mensup göçmen sayısının 121 bini geçtiği belirtilmişti.

Yemen istatistik verilerine göre, operasyonun başladığı günden beri kenti terk etmek zorunda kalan siviller Husilerin kontrolündeki başkent Sana'ya ulaşarak zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Başkent Sana'ya yeni göç dalgasının oluşmasıyla birlikte konut kiralarında ani ciddi artışlar oluştu. Konut sahiplerini bu durumu fırsata dönüştürmekle suçlayan Hudeydeli göçmenler, başkentin kenar mahallelerindeki bodrum katlarında bulunan banyo ve mutfağı olmayan küçük dükkanları yaşamak için kiralamak zorunda kalıyor.

Hudeydeli göçmenlerden 2 çocuk babası Saddam Ali Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sana'nın el-Hasaba mahallesinde yer alan banyosu, tuvaleti ile mutfağı olmayan küçük bir dükkanı kiraladığını ve burada hayat mücadelesi verdiğini söyledi.

Kardeşinin ise kentin doğusundaki bir kenar mahallede 4 aileyle birlikte kiraladıkları bir bodruma yerleştiklerini dile getiren Muhammed, kendileri gibi birçok göçmen ailenin en yakın caminin tuvaletini kullandığını aktardı.

Bu arada Yemenli aktivistler, sosyal medya üzerinden başlattıkları kampanyalarla 4 yıldır çatışmalara sahne olan ülkedeki göçmen aileler için camilerin açık kalması ve kendilerine yer temini konusunda yardımcı olunması çağrısı yapıldı.

- Yardım elini uzatan olmadığı için Hudeyde'ye dönmek istiyorlar

Ülkede uzun süredir başkent Sana başta olmak üzere bazı bölgeleri kontrollerinde tutan Husiler ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalardan dolayı yerlerinden olan Yemenliler, konaklama yeri olarak okulları açmayan Husilerden şikayetçi oldukları gibi BM'ye bağlı uluslararası örgütlerin de kendilerine yönelik gerekli yardımları yapmadığını savunuyor.

Hudeyde'nin batısındaki evini 2 hafta önce terk edip 5 çocuğu ve eşiyle birlikte Sana'nın Asr mahallesindeki bir okula yerleşen Salim Turab da buraya birçok zorluğu aşarak geldiklerini, başkentte daha büyük çileler çekmeye başladıklarını dile getirerek, her şeye rağmen Hudeyde'deki evlerine dönmek istedikleri ancak ciddi oranda yükselen yol ücretini bulamadıklarını kaydetti.

Operasyonun başladığı günlerde kendilerine, koalisyon güçleri tarafından Hudeyde'ye baskın olacağı ve sokak çatışmalarının yaşanacağı dolayısıyla sivillerin hemen kenti terk etmeleri gerektiği yönünde telkin yapıldığını aktaran Turab, ancak bugüne kadar Husilerden kenti almak için Hudeyde'nin merkezine doğru hiçbir ilerleme kaydedilmediğine dikkati çekti.

Kendi ülkelerinde her türlü çileyle karşılaştıklarına dikkati çeken Turab, "Keşke evimize dönebilsek. Ne olacaksa olsun. Buradaki çilenin fazlasını yaşayacak değiliz, öleceksek evimizde ölelim bari." dedi.

Abdu Kasım ise Sana'da yaşadıkları sıkıntılardan sonra tek umudunun evine dönmek olduğuna işaret ederek, "Bize sadece evimize geri dönmemiz için yardımcı olunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kadın göçmen İbtisam Muhammed ise Sana'da çok zor şartlarda hayat mücadelesi verdiklerini ve Hudeyde'deki evlerine dönmek istediklerini ancak havanın aşırı nemli ve sıcak olduğu kentte suyun kesilebileceğini, dolayısıyla her türlü salgın hastalık tehdidinden endişe ettiklerini vurguladı.

Koalisyon güçlerinin operasyonuna karşı direnen Husiler, kentin bazı bölgelerinde hendek kazarak su şebekesinin zarar görmesine yol açıyor.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limanını Husilerden almak için 13 Haziran'da koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyona başlamıştı. Bu kapsamda ilerleyişini sürdüren hükümet güçleri, 19 Haziran'da Hudeyde Uluslararası Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağlamıştı.