MİNSK (AA) - Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilişkileri geliştirmek için Belarus'un Türkiye'yi sıçrama tahtası olarak gördüğünü söyledi.

Kobyakov, Belarus Başbakanlık Binası’nda Başbakan Binali Yıldırım ile düzenlenen ortak basın toplantısında, ülke tarihinde ilk kez Türkiye’den Başbakan düzeyinde resmi bir ziyaret gerçekleştirildiğini belirtti. Kobyakov, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere yepyeni bir ivme kazandıracağını dile getirdi.

Belarus ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güzel geleneklere dayandığını söyleyen Kobyakov, geçen yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılını kutladıklarını hatırlattı. Kobyakov, "İki ülkenin diyaloğu konusunda büyük başarılar sağladık. Türkiye bugün bölgede ve dünyada en önemli ortaklarımızdan birisidir." dedi.

İki ülke cumhurbaşkanlarının gerçekleştirdiği düzenli temaslar neticesinde iş birliğinin daha geliştiğine ve zenginleştiğine işaret eden Kobyakov, önceliklerinin Belarus ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttırılması olduğunu vurguladı.

Son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 kat artarak 1 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Kobyakov, iki ülkenin mevcut potansiyelini değerlendirdiklerinde bu rakamın sadece ara gösterge olduğunu bildirdi.

Kobyakov, "Biz Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki ilişkilerimizi geliştirmek için Türkiye’yi bir sıçrama tahtası olarak görüyoruz. Avrasya Ekonomik İşbirliği coğrafyasındaki iş birliğini ve faaliyetlerini geliştirmesi için de Belarus Türkiye için sıçrama tahtasıdır." diye konuştu.

Ekonomik ilişkilerin yanı sıra beşeri ve yüksek öğretim konularının da görüşmede ele alındığını ifade eden Kobyakov, eğitim, bilim ve inovasyon alanında ortak çalışmaların her iki ülke için faydalı alanlar olacağını söyledi.

Belarus'ta halihazırda 300'e yakın Türk sermayeli şirket bulunduğunu aktaran Kobyakov, düzenlenecek Türk-Belarus İş Forumu'nun yeni iş birliği döneminin başlangıcı olacağını sözlerine ekledi.