Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma TCK  265. Maddede yer alan görevli memura mukavemet suçu hakkında  açıklama yapmak istiyorum.

Öncelikle bu suçlar uzlaşama yasasına  tabi  değildir. Ve şikayete tabi değildir. Dava zamanaşımı süresi 8 senedir. 

Bu  suçlarda fail  herkes olabilir. Mağdur ise kamu  görevlisi olur. Yani polis Avukat, Hakim, savcı, zabıta, Belediye Başkanı Milletvekili olabilir. 

Görevli memura direnme suçunun oluşması  için kamu görevlisinin  görevini ifa  ederken  bu  suçun işlenmesidir. Görev  dışı direnme  varsa  bu suç oluşmaz. Bu tür dosyalarda  kamu  görevlisinin görevini ifa ederken mi  bu  suç oluşmuş  bu  önemlidir. Yani  memura mukavemet suçunun oluşması  için  o memurun  görevi  kapsamına giren bir eylemi  yaptığı  sırada  o memura karşı  direnme  olmalıdır. Bu suçun faili herkes  olabilir. Bir  arkadaşının polis  otosuna  ifadesinin alınması ve gözaltına alınması için  bindirildiğini  gören arkadaşı polise  direnirse görevli memura mukavemet  suçunu bu kez arkadaşı  işlemiş olur.

Bu  suç ancak ve ancak Kamu görevlisi  görevini yaparken işlenebilir. Kamu görevlisinin görevi bittikten sonra bu suç işlenemez

Polise ya da  görevli memura mukavemet  suçlarında  görevli memura  uygulanan cebir ve şiddetin  yoğunluğu  belli  bir  yoğunlukta  olmalı

Görevli  memura  direnme  suçunda fail  6  aydan  3  yıla  kadar  ceza  alabilir. Eğer  kamu  görevlisi  eğer  Avukat, Polis, Hakim, savcı, Bilirkişi ise ve onlara karşı bir direnme  olursa  ceza  daha da  artırılır. Bu durumda  fail 2  yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fail kendisini tanınmayacak şekle  sokarak  birden  fazla kişi tarafından  bu  suçu  işlerse ceza 1/3  oranında  artırılır. Silahla ya da varolan  suç örgütlerinin oluşturacakları korkutucu  güçle  işlenirse ceza yarı oranında artırılır. Haksız tahrik  altında bu  suç işlenirse ceza indirimi  nedenidir.

Bu  suçlarda  Adli para  cezası hükmün  açıklanmasının  geri bırakılmasına karar verilebilir.